Prima pagină » Știri » PROTESTE. Aproape 10.000 de oameni au cerut demisia Guvernului și au scandat „Noaptea ca hoții”, „Nu scăpați!”

PROTESTE. Aproape 10.000 de oameni au cerut demisia Guvernului și au scandat „Noaptea ca hoții”, „Nu scăpați!”

Peste 10.000 de persoane au protestat, în noaptea de marți spre miercuri, în Piața Victoriei față de proiectele privind Justiția adoptate în ședința de Guvern. Demonstranții au cântat imnul României și au scandat „Noaptea ca hoții", „Nu scăpați", "Demisia", "DNA să vină să vă ia", "PSD, ciuma roșie!", "Vrem anticipate!".Protestele nu au fost lipsite de incidente, mai mulți manifestanți forțând gardurile de protecție și aruncând cu bulgări de zăpadă în jandarmi. Proteste au loc și la Cluj, Timișoara, Arad, Ploiești, Pitești, Sibiu și Iași.

Peste 10.000 de persoane au protestat, în noaptea de marți spre miercuri, în Piața Victoriei față de proiectele privind Justiția adoptate în ședința de Guvern. Demonstranții au cântat imnul României și au scandat „Noaptea ca hoții”, „Nu scăpați”, „Demisia”, „DNA să vină să vă ia”, „PSD, ciuma roșie!”, „Vrem anticipate!”.

„Sincer, nu mă așteptam să se aprobe ordonanța. Ar fi trebuit să se țină cont de ceea ce voia lumea, totuși să nu se aprobe chestia asta că până la urmă ese dată pentru ei, nu pentru omul de rând. Pe mine nu mă impactează cu nimic, dar nu este normal ce au făcut. Ar trebui să își dea demisia tot Guvernul”, a declarat, pentru Mediafax, un protestatar.

„Cred că ne așteptam majoritatea să o facă în acest mod hoțesc. Cât mai grăbiți pentru că îi pândesc procesele. Ce se va întâmpla. Probabil vom ieși din ce în ce mai mulți. Dar nu văd o soluție non-violentă la aceasă criză pentru că borfașii sunt suficient de bine organizați, au o anumită legitimitate în urma votului popular și nu o să cedeze elegant puterea. Ce s-a întâmplat în noaptea asta a fost un act de hoție instituțională. Prezența oamenilor în fața Guvernului tocmai asta spune”, a spus un alt protestatar. 

Proteste au loc și la Cluj, Timișoara, Arad, Ploiești, Pitești, Sibiu și Iași. 

UPDATE 01:30 În timp ce mii de oameni protestează la Guvern, ordonanța de urgență care a modificat codurile penale a fost publicată în Monitorul Oficial. 

UPDATE 00:29 Numărul protestatarilor se apropie de 10.000, potrivit estimării reporterului Gândul aflat în Piața Victoriei care este plină de manifestanți 

UPDATE 00:20  Protest și la Arad, marți seara, unde peste 200 de oameni s-au strâns în fața Primăriei și au plecat apoi în marș la sediul PSD unde au scandat împotriva Guvernului. 

Peste 1.000 de persoane protestează la Sibiu față de decizia Guvernului privind legile Justiției, cerând alegeri anticipate și demisia Guvernului. Protestatarii au lăsat în fața sediului PSD Sibiu trei saci cu gunoi.

UPDATE 00:18 Incidente în fața Guvernului. Mai mulți protestatari aruncă cu bulgări de zăpadă în jandarmi. 

UPDATE 23:47 Numărul protestatarilor a ajuns la aproape 5.000. 

Membrii Guvernului se află, la ora transmiterii știrii, în Palatul Victoria, iar jurnaliștii care au participat la conferința de presă au fost opriți la centrul de presă. 

UPDATE 23:45  Peste 500 de timișoreni protestează marți noaptea în Piața Victoriei din oraș față de ordonanța privind modificarea codurilor penale și proiectul de lege privind grațierea.

Oamenii au venit cu steaguri, iar un afiș de peste trei metri, pe care scrie „Huooo!” a fost desfășurat în fața Operei. Oamenii strigă „La pușcărie”, „Demisia” și „Jos Guvernul”.

La Iași în jur de 200 de persoane au ieșit în stradă, nemulțumiți de decizia Guvernului, iar la Cluj Napoca circa 500 de persoane protestează în PIața Unirii.

UPDATE 23:37 Numărul protestatarilor a trecut de 1.000. Circulația este blocată între Piața Romană și Piața Victoriei. 

Câteva sute de persoane s-au strâns în fața Guvernului și protestează față de adoptarea de către Guvern prin ordonanță de urgență a modificării codurilor penale. Oamenii strigă: „Rușine, rușine să vă fie!”, „Demisia!”, „Hoții! Hoții!”

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind modificarea codurilor penale, redefinind abuzul în serviciu. Decizia vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a cerut retragerea proiectului, la pachet cu cel al grațierii, declanșând procedurile pentru referendum după ce zeci de mii de oameni au protestat în București și marile orașe ale țării față de actele normative. Ordonanța a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern în care s-a discutat despre bugetul pe 2017 și intră în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial. Parchetul General, DNA, CSM și Curtea Supremă au criticat proiectul susținând că desființează practic infracțiunea de abuz în serviciu și aruncă în aer anchetele de până acum.