„A prezentat o listă neagră a persoanelor care instigă persoanele la proteste. Reprezintă un atac grav la adresa libertății de exprimare și la adresa democrației. Credem că aceste practici comuniste nu își au locul în rândul instituțiilor statului român. PMP cere demisia ministrului de Interne. E inacceptabil un asemena comportament. Îi recomandăm să meargă să stea la Sighet să vadă ce înseamnă suferința din partea celor care au fost incluși cândva pe asemenea liste de amenințare. E un atac fără precedent pe care îl condamnăm cu toată fermitatea”, a declarat Eugen Tomac, joi, la Parlament.
„Astăzi vom face o interpelare către ministrul de Interne pentru a ni se prezenta care este baza legală pe care au folosit-o atunci când au întocmit asemenea liste și cine mai sunt incluși pe lista neagră a MAI”, a mai spus Tomac.
Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, a început explicațiile despre violențele comise de ultrași la protestul din fața Guvernului, de miercuri seară, prin a întocmi o listă de jurnaliști și formatori de opinie care au popularizat protestele, recurgând și la publicarea pe internet a adreselor și numerelor de telefon ale unor miniștri, inclusiv ale sale.
„Ieri, pe 1 februarie, au fost promovate pe rețelele sociale (protestele), în special pe pagina Corupția Ucide. Am remarcat implicarea unor personalități publice, formatori de opinie sau membri ai unor partide politice. (…) Ne-am confruntat cu situații în care pe siteurile de socializare au fost postate numere de telefon și adrese de domiciliu ale unor miniștri ce a ridicat tensiunea străzii. Și eu am fost una dintre persoanele care au avut telefonul blocat”, a spus Carmen Dan.
Carmen Dan i-a enumerat printre alții pe jurnaliștii Mircea Marian, Ovidiu Vanghele, Emilia Șercan, pe Clothilde Armand de la USR și pe omul de radio Andrei Gheorghe.