Un mare oraș din România introduce taxa pe paragină pentru clădirile istorice nerestaurate. Impozitul crește cu 500%

Un mare oraș din România introduce taxa pe paragină pentru clădirile istorice nerestaurate. Impozitul crește cu 500%
Publicat: 06/02/2017, 18:04

Potrivit arhitecților, în Timișoara sunt aproximativ 14.000 de clădiri istorice, cele mai multe fiind amplasate în zonele Cetate, Iosefin și Fabric, majoritatea aflându-se într-o stare avansată de degradare, astfel că bucăți din fațadă cad, iar prea puțini sunt proprietarii interesați să le restaureze.

„Banca de Dezvoltare a Germaniei KfW a numărat 14.000 de clădiri făcute înainte de 1940 în Timișoara. Evident, nu toate sunt sub protecție, dar sunt clădiri istorice prin vechimea lor. Încă nu este foarte clar numărul clădirilor istorice aflate sub protecție și tocmai de aceea și facem această parte de georeferențiere de clădiri, pentru a avea un inventar precis și un număr clar de clădiri care sunt conform legii în situri și ansambluri de monumente istorice. Cele mai multe clădiri istorice din Timișoara se află în cele trei mari cartiere istorice, respectiv zona Cetate, adică centrul Timișoarei și Piața Unirii, Fabric, mai ales în zona Pieței Traian, și cartierul Iosefin, care pornește de la podul de la Piața Maria și se întinde mult în oraș. Clădiri istorice sunt și în porțiuni din cartierul Elisabetin, în zona Bălcescu. Practic, o treime din oraș este sub protecția Legii 422 a monumentelor istorice”, a explicat, corespondentului MEDIAFAX, Sorin Predescu, șeful Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniul Național Timiș.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, spune că municipalitatea are fonduri pentru a reabilita doar o mică parte din clădirile istorice din oraș și, deseori, a făcut un apel la proprietari să le modernizeze cu bani din propriul buzunar, urmând ca banii de care dispune municipalitatea să fie redirecționați pentru renovarea clărilor care sunt „de mare interes pentru oraș”, adică cele aflate în Piața Victoriei și centrul istoric, mai ales că în anul 2021 Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană, iar în oraș sunt așteptați numeroși turiști.

„Direcția de Urbanism a pregătit notificările pe care urmează să le primească proprietarii pentru realizarea lucrărilor de intervenție în vederea reabilitării imobilelor. Noi nu putem să folosim bani mulți de la bugetul local, bani care sunt ai tuturor timișorenilor, pentru a reabilita clădirile proprietate a câtorva. Noi intervenim alături de proprietari la câteva clădiri care sunt de mare interes pentru oraș: Piața Victoriei și centrul istoric sunt în prim planul preocupărilor noastre și sigur că putem lua câte o clădire care are o valoare excepțională și din celelalte zone istorice: Fabric, Iosefin. Dar ar fi un nonsens ca proprietarii să stea cu mâinile în sân și să aștepte să vină Primăria să le reabiliteze clădirile. Noi greu facem față să ne amenajăm școlile și spitalele așa cum trebuie și atunci nu are nicio logică să consumăm banii pentru a face ceea ce trebuie să facă, de fapt, proprietarii. Proprietarii trebuie să înțeleagă că este obligația lor să-și întrețină proprietățile și îi rog să facă demersurile în acest sens al pregătirii intervenției de reabilitare, pentru că altfel vor ajunge să primească amenzi mari și să fie încadrați la taxa pe paragină. Noi nu ne dorim asta, ne dorim să vedem că în oraș avem clădiri bine întreținute și să nu dăm nicio amendă. Dar cine stă în pasivitate, va plăti”, explică Nicolae Robu.

Potrivit unei Hotărâri de Consiliu Local adoptată la sfârșitul anului 2016, impozitul pe clădiri și impozitul pe teren va fi majorat cu până la 500% pentru clădirile și terenurile neîngrijite din Timișoara. Taxa pe paragină va trebui achitată începând cu data de 1 ianuarie 2018, iar până atunci, proprietarii vor fi notificați să înceapă lucrările de reabilitare a imobilelor.

Până în luna octombrie a anului trecut, Poliția Locală Timișoara a amendat peste 70 de proprietari de clădiri istorice aflate în stare de degradare, după ce au fost notificați și nu au făcut niciun demers pentru obținerea autorizațiilor de construcție pentru renovarea fațadelor. Potrivit Legii 422/2001, sancțiunile sunt cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei.

FOTO: PRESSALERT.ro

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...