Prima pagină » Știri » Fostul ministru al Educației ia distanță față de apelul celor 82 de academicieni care i-au chemat „pe toți locuitorii acestui Pământ” să apere identitatea națională

Fostul ministru al Educației ia distanță față de apelul celor 82 de academicieni care i-au chemat „pe toți locuitorii acestui Pământ” să apere identitatea națională

Fostul ministru al Educației ia distanță față de apelul celor 82 de academicieni care i-au chemat „pe toți locuitorii acestui Pământ
Fostul ministru al Educației și membru al Academiei Române, Mircea Dumitru, ia distanță față de apelul celor 82 de academicieni, care au chemat „întregul popor român, pe toți locuitorii acestui Pământ" să apere identitatea național, arătând că atunci când a semnat documentul nu a știut și ce conține scrisoare, aflând abia după ce aceasta a fost făcută publică și a apărut în presă. Dumitru arată că exprimarea sa rămâne ferm împotriva corupției, „a tuturor politicienilor și persoanelor publice care pun în pericol ordinea de drept".
„Acum vreo trei săptămâni, am fost pus în temă cu inițiativa unor membri din Academie, care urmau să adreseze un mesaj public privitor la situația geopolitică a țării. Contextul mai general era delimitat de anticipata întâlnire dintre premierul maghiar și președintele SUA, urmată apoi și de întâlnirea cu președintele Federației Ruse. Pe acest fundal, am fost întrebat dacă mă alătur unui apel mai general în care să fie subliniată susținerea unității și a integrității teritoriale și nevoia de a depăși conflictele mari din societatea românească prin dialog activ și cultivarea unor atitudini politice tolerante. Deși toate acestea nu reprezintă temele comune ale intervențiilor mele din ultima vreme în spațiul public, am acceptat că există o sensibilitate la aceste chestiuni și m-am declarat de acord cu ele”, a scris pe Facebook Mircea Dumitru, menționând că până în momentul publicării sale conținutul scrisorii i-a rămas necunoscut. 
 
Astfel, fostul ministru al Educației a simțit nevoia să ia distanță față de textul apărut în presă și să sublinieze faptul că regretă situația creată și că rămâne, fără îndoială, împotriva corupției și a tuturor celor care amenință statul de drept.
 
„Mă văd acum nevoit să mă disociez de textul de astăzi și să spun că nu mă regăsesc nici în stilistica, nici în retorica și nici în multe dintre ideile susținute în această scrisoare. Mai mult, în apelul public de acum câteva zile, pe care l-am semnat împreună cu mai mulți colegi din Universitatea din București, și pe care eu l-am inițiat, denunț derapajele grave de la respectarea normelor și a regulilor statului de drept și mă exprim fără echivoc împotriva corupției și a tuturor politicienilor și persoanelor publice care pun în pericol ordinea de drept”, a mai scris Dumitru. 
 
Joi, în presă a apărut un apel semnat de mai mulți academicieni români, printre care Eugen Simion, Irinel Popescu, Nicolae Breban, Mircea Martin, Dinu C. Giurescu se pronunțau pentru suveranitate și unitate națională și stabilitate a statului de drept, în condițiile regionalizării accentuate a României. 
 
Semnatarii apelului se declară „îngrijorați de evoluțiile interne și internaționale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continuă și alarmantă încercare de erodare a identității, suveranității și unității naționale a României, cu multe acțiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate ‘corectitudini politice’, dar și cu multe acțiuni îndreptate direct împotriva statului și poporului român (rescrierea tendențioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei, denigrarea simbolurilor naționale, subminarea valorilor și instituțiilor fundamentale, sabotarea viitorului, dezmoștenirea generațiilor care vin după noi prin vânzarea pământului, a resurselor solului și subsolului, prin defrișări masive, prin înstrăinarea sau falimentarea unităților economice, prin degradarea învățământului și a sistemului sanitar, prin politizarea excesivă a tuturor subsistemelor statului și societății, ceea ce are ca efect deprofesionalizarea, confuzia valorilor, corupția, lipsa de eficiență, apariția unor tensiuni sociale). Ne pronunțăm cu tărie în favoarea identității, suveranității și unității naționale, solicităm instituțiilor abilitate ale statului român, de la toate nivelurile, să vegheze și să acționeze pentru a preveni, pentru a contracara și, atunci când se încalcă legea, pentru a pedepsi toate diversiunile și agresiunile la adresa identității, suveranității și unității naționale a României și a stabilității statului de drept.
 
Chemăm alături de noi, în acest demers, întregul popor român, pe toți locuitorii acestui pământ. Ne adresăm în particular intelectualilor, invitându-i să fie exemplu de înțelepciune și de patriotism, ne adresăm oamenilor politici, invitându-i să conlucreze cu responsabilitate și patriotism pentru binele României, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în preajma sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a centenarului aducerii împreună a tuturor provinciilor românești, eveniment pe care poporul român l-a așteptat, pentru care a suferit, a lucrat și a luptat atâtea veacuri și pe care l-a realizat cu atâtea jertfe. Să ne cinstim eroii, să fim la înălțimea lor, lăsând generațiilor următoare, tuturor locuitorilor României, o țară unită, suverană, cu dragoste pentru trecut și pentru cultura sa, cu respect de sine, stăpână pe pământul său, educată și prosperă, o țară a Europei Unite, dar cu identitate proprie, românească. Așa să ne judece viitorul”.

Citește și