Abordarea care se conturează este în cadrul gândit de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, care va vizita Statele Unite săptămâna viitoare. Strategia pare a fi în sensul cooptării susținerii unor state proponderent sunnite în tentativa de coordonare a regimului șiit din Iran.
Însă oficiali arabi l-au avertizat pe Donald Trump și pe consilierii prezidențiali americani că, dacă vor cooperare, Statele Unite nu trebuie să mai susțină acțiuni provocatoare ale Israelului.
Iar Casa Albă pare să țină cont de aceste sfaturi. Donald Trump a amânat planul de mutare a ambasadei americane în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, pe fondul semnalelor privind riscul unor proteste violente ale palestinienilor. După întrevederea pe care a avut-o săptămâna trecută cu regele Abdullah al Iordaniei, Donald Trump a avertizat în premieră Israelul să nu intensifice activitățile de colonizare.
„Circulă anumite idei interesante despre potențialul discuțiilor între Statele Unite, Israel și țări arabe pe teme de securitate regională în care problema israelo-palestiniană ar juca un rol semnificativ”, a declarat Robert Satloff, directorul executiv al Institutului pentru Politicile Orientului Apropiat (Institute for Near East Policy), cu sediul la Washington.
Ideea cooptării statelor arabe pentru obținerea unui acord între Israel și Autoritatea Palestiniană nu este nouă, ea fiind aplicată și de Administrația George H.W. Bush.
Diferența este că, în ultimii opt ani, Israelul a început să se apropie de națiuni prepunderent sunnite, în contextul preocupărilor comune referitoare la hegemonia iraniană asupra Orientului Mijlociu.
„Logica unei abordări de soluționare a conflictului israelo-palestinian din afară a fost adoptată deoarece palestinienii sunt foarte slabi și divizați și întrucât există o nouă relație, tacită, între țări arabe și Israel, astfel că există speranța că arabii ar fi dispuși la mai mult”, explică Dennis B. Ross, fost emisar american în Orientul Mijlociu.