La 31 de ani, Stephen Miller este unul dintre oamenii cheie, alături de fostul șef al Breitbart News, Stephen Bannon, ai doctrinei populiste „America First”, care și-a arătat efectele asupra politicilor privind imigrația și tratatele comerciale și a provocat îngrijorări în rândul aliaților SUA. Funcția sa la Casa Albă este de consilier al președintelui pe politici, însă el se află alături de Trump de peste un an, intrând în campania acestuia în ianuarie 2016, arată Washington Post, într-un portret al acestui personaj influent de la Casa Albă.
Miller a pornit ca un tânăr conservator în liberala Santa Monica, California, unde a intrat adesea în controverse încă din liceu. Telefona deseori la o emisiune de radio cu acoperire națională, unde îi acuza pe administratorii liceului că promovează multiculturalismul, permițând anunțuri în limba spaniolă sau neimpunând recitarea obligatorie a jurământului de fidelitate față de SUA (Pledge of Allegiance).
Foto: Gage Skidmore, Wikipedia.
Miller a continuat în același stil și la Universitatea Duke, unde scria la o publicație conservatoare. „Experimentul social care a devenit liceul Santa Monica este încă un exemplu al eșecului îngrozitor al stângismului și al iluziilor și paranoiei arhitecților săi”, scria el în 2005. „Osama bin Laden s-ar simți foarte binevenit în liceul Santa Monica”, mai scria el.
Până să ajungă unul dintre cei mai fervenți oameni ai lui Trump în promovarea ordinului executiv care a blocat cetățenii a 7 state musulmane să mai intre în SUA, Miller și-a dezvoltat capacitățile unui luptător cultural și ale unui provocator conservator, pregătit să condamne liberalismul în ce privește rasa sau identitatea. Ca și șeful său, Donald Trump, tânărul Miller și-a creat această identitate fiind cufundați chiar în comunități liberale, unde a putut duce aceste lupte chiar pe teritoriul opoziției.
Miller a devenit cunoscut încă de tânăr în mass media conservatoare, din cauza pozițiilor sale curajoase pe subiecte controversate, acționând ca un campion al celor de dreapta, care se simțeau agresați de cultura corectitudinii politice. Spre exemplu, a devenit cunoscut ca unul dintre cei mai fervenți apărători ai unor jucători albi de lacrosse (hochei de câmp), care au fost acuzați pe nedrept de violul unei stripteuze de culoare. Jucătorii au fost până la urmă achitați, iar procurorul a fost dat afară pentru că nu a gestionat cazul corect.
„Acest circ a fost permis să existe pentru că trăim într-o națiune paralizată de paranoia rasială”, scria el în 2006, arătând că profesorii și alte persoane se temeau să îi apere pe cei trei studenți, pentru că procurorul transformase cazul într-unul privind rasismul, iar cei care se opuneau ideii „ar fi fost percepuți negativ de comunitatea de culoare și ar fi avut un preț politic de plătit”.
După vârsta de 25 de ani, Miller a devenit un consilier cheie al senatorului republican de Alabama, Jeff Sessions, ajutându-l să contracareze grupurile care susțineau ajutorarea a milioane de imigranți hispanici în a obține cetățenia americană.
În echipa lui Trump, el a scris cele mai stridente discursuri din campanie ale președintelui SUA, inclusiv cel de acceptare a nominalizării de la Convenția Națională Republicană, când Trump a declarat că „nimeni nu cunoaște sistemul mai bine ca mine, fapt pentru care doar eu îl pot repara”. Miller a apărut și în deschiderea discursurilor lui Trump, o astfel de ocazie fiind cea când s-a „duelat” cu senatorul republican Ted Cruz, contracandidatul lui Trump la nominalizare, acuzându-l că sprijină imigrația și deci creșterea numărului de musulmani din SUA, adică „niciun respect pentru cum ar afecta asta securitatea ta și a familiei tale”.
Un jurnalist de la MSNBC, gazda emisiunii Morning Joe, una dintre favoritele lui Donald Trump, l-a descris astfel pe Stephen Miller:„O persoană foarte tânără de la Casa Albă, care a intrat într-o vrie a puterii (power trip), crezând că poți să scrii ordine executive și să le spui tuturor celorlalte agenții să se ducă dracului”.
Unul dintre mentorii săi, realizatorul unui talk-show conservator din Los Angeles, spune despre tânărul consilier al lui Trump: „Felul în care oamenii de stânga îi trântesc pe cei de dreapta, probabil că acesta este lucrul care îl îngrijorează cel mai mult pe Stephen. Lipsa corectitudinii. Dominația de stânga din lumea academică. Din media. De la Hollywood”.
Naționalistul Richard Spencer spune despre Miller că „nu este un naționalist al albilor. Dar nu poți să fii atât de pasional în ce privește imigrația și să nu ai o idee despre națiunea americană și cum a apărut ea istoric”.
De altfel, mentorul său din Los Angeles, realizatorul de talk-show, este afro-american. „Rasa și rasismul nu mai sunt probleme majore în America. Este cea mai corectă țară majoritar albă din lume. Dacă muncești mult și dacă iei decizii bune, o să fii în regulă”, spune Elder, realizatorul de talk-show cu care Miller colabora în tinerețe.
Stephen Miller spune că ideile sale de la acea vreme au fost rezumate cel mai bine într-un articol din 2005, intitulat „Visul meu pentru sfârșitul rasismului”, în care argumenta că americanii ar trebui să se concentreze pe cât de mult a progresat țara lor în a depăși aceste prejudecăți. „Nimeni nu susține că rasismul a dispărut – dar este pus în pericol. Și dacă este să eradicăm de tot acest venin al prejudecății din SUA, eu susțin că americanismul este cheia”, scria el. În același timp, despre multiculturalism scria că ține separate diferitele grupuri sociale.
Un prieten conservator din studenție al lui Miller, David Bitner, spune că rolul acestuia de la Casa Albă este un mare pas pentru un activist care s-a văzut mai mereu ca reprezentând o minoritate opresată politic. Acum, el deține putere la Casa Albă. Prietenul său se întreabă cum se va schimba tactica tânărului consilier. „Nu cred că a avut ocazia să o pună în practică. Cu toții sunt outsideri, mulți dintre ei sunt oameni care au fost minorități vocale. Cum faci tranziția de acolo la guvernare?”, se întreabă conservatorul cu care Miller a studiat la Universitatea Duke.