„În momentul de față nu poți să contești bugetul. Deci trebuie să-i dai drumul. Suntem în mijlocul lunii februarie, sunt de pus în aplicare legi care vizează și creșteri de salarii, de pensii, dar trebuie multă atenție la rectificare. Acum e mult prea târziu. În momentul de față bugetul este desenat și arată ca un desen frumos, că e photoshopat. Ei au scos ridurile de pe fața bugetului, totul e ok (…) Bugetul nu arată cu deficit. În momentul de față eu cred că nu există o motivație să trimiți bugetul înapoi. Dacă bugetul ar fi fost cu minus 3,5, președintele putea spune: măi oameni buni, eu vreau să ne menținem în criteriile de la Maastricht să intrăm în zona euro, iar din acest motiv vă trimit bugetul înapoi, să ajustați deficitul”, a declarat Traian Băsescu.
Băsescu a mai spus că datele estimate de Comisia Națională de Prognoză s-au dovedit, în timp, ca fiind mai aproape de realitate decât cele furnizate de Comisia Europeană.
„Eu mi-aș dori să se ajungă la o creștere de 4,4, dar guvernul lucrează cu cifrele instituțiilor naționale și avem Comisia Națională de Prognoză, care a dat creștere de 5,2%. Trebuie să recunoaștem totuși că în anii din urmă, datele de la Comisia Națională de Prognoză au avut o acuratețe mai mare decât ale UE. Este exclus să avem această creștere economică. De data aceasta nu se va întâmpla, dar aici este disputa între datele naționale și datele UE, dar în ultimii ani am avut creșetere mai mare decât datele furnizate de UE”, a mai spus senatorul PMP.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, după întâlnirea avută cu premierul Sorin Grindeanu și ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, că, la o primă analiză, bugetul „e unul problematic și riscant” și că „există riscul real să se depășească deficitul de 3%”. Șeful statului a precizat că va aprofunda, alături de consilierii săi, analiza acestor două bugete, iar decizia o va lua în zilele următoare dacă va promulga Legea Bugetului de Stat sau dacă va trimite proiectul de lege înapoi în Parlament.
„Am avut aceată discuție azi. Bugetul la o primă analiză e unul problematic și riscant. Se prevăd venituri care după părerea mea sunt supraevaluate, se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depășească deficitul de 3%. Nu putem să nu vedem că aici avem de-a face cu o sumă extraordinar de mare la așa-numitele credite de angajament, sunt credite de angajament prevăzute cu suma de 54 de miliarde care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului care are un punct de vedere propriu. În zilele următoare cu echipa mea vom aprofunda analiza acestor două bugete. În ansamblu trebuie să recunosc că sunt îngrijorat. Decizia o voi lua în zilele următoare”, a declarat Klaus Iohannis la finalul discuțiilor.