Prima pagină » Știri » Castori considerați dispăruți de 200 de ani, observați pe râurile Prahova și Teleajen

Castori considerați dispăruți de 200 de ani, observați pe râurile Prahova și Teleajen

Castori considerați dispăruți de 200 de ani, observați pe râurile Prahova și Teleajen
Dispăruți acum 200 de ani, castorii au apărut din nou în Prahova. Primele semnale au fost primite de către vânători în urmă cu mai mulți ani, dar în ultima perioadă animalele sunt văzute din ce în ce mai des, mai ales pe râurile Prahova și Teleajen, transmite corespondentul Mediafax

Șeful Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Amatori (AJVPS) Prahova, Valeriu Bolgiu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în Prahova, la ora actuală, există aproximativ 10-12 familii de castor, ceea ce înseamnă un număr de 20, 30 de exemplare. Primii au apărut acum câțiva ani, dar în ultima perioadă numărul lor a crescut.

„Noi avem semnale de circa 6 sau 7 ani. La început sporadic, undeva pe râul Prahova, după care am constatat că acești castori au un obicei: își fac niște locuințe subacvatice, rod arborii, copacii de pe malul apei și își creează un dig, un baraj, în spatele căruia își face locuința. Am găsit din ce în ce mai multe urme”, a spus Bolgiu.

În ultima vreme, castorii au fost observați pe râurile Prahova și Teleajen.

„Sunt undeva mai jos de Râfov, de-a lungul râului Prahova, râului Teleajen, în special în zonele de luncă, spre ieșirea din județul Prahova. Cred că sunt câteva familii bine închegate”, a adăugat Valeriu Bolgiu.

Potrivit acestuia, în Prahova erau, în trecut, mulți castori.

„Un lucru interesant. În denumirea veche românească, specia castor mai e numită și . De unde denumirea Brebu care la noi în Prahova e bine definită, ceea ce înseamnă că în zona noastră castorul era bine reprezentat, creând și un toponim”, a afirmat șeful Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Amatori Prahova, potrivit căruia castorii au dispărut acum 200 de ani.

„Castorii sunt dispăruți de circa 200 de ani din România. Ei au populat în perioada respectivă până pe la 1860 toate râurile interioare ale României, fiind exterminați practic de populație pentru blănuri, carne și unele substanțe aromate care se scoteau din aceste exemplare și care erau folosite în industria parfumurilor, la vremea aceea. Castorul a fost reintrodus în anii 1997-1999 printr-un studiu la nivel national al Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, în zona Țării Bârsei. Au fost aduse din Germania circa 130 de exemplare. După care, în timp, această populație mică la început a fost identificată în mai toată țara. Au migrat. Au găsit condiți bune…Nu au avut dușmani recunoscuți. În general, castorul avea drept dușman omul. Fiind o specie reintrodusă în țară a fost atent monitorizată și omul nu a avut posibilitatea să distrugă exemplarele”, a spus Bolgiu.

Acum, potrivit lui Valeriu Bolgiu, se va încerca o identificare și o monitorizare a castorilor.

Citește și