„Am discutat despre prezența noastră în regiunea Mării Negre. Pentru a completa poziția noastră regională puternică în plan aerian și terestru – în jurul brigăzii cadru multinaționale din România”, a declarat oficialul NATO în cadrul unei conferințe de presă.
„Opt aliați s-au angajat să contribuie cu personal la brigadă. Iar cinci aliați s-au angajat să trimită forțe terestre și aeriene pentru pregătire și poliție aeriană,” a continuat oficialul.
„Am căzut de acord să introducem două măsuri maritime suplimentare: o prezență navală NATO sporită la Marea Neagră pentru exerciții, îmbunătățirea pregătirii, și o mai bună conștientizare situațională, și o funcție de coordonare maritimă pentru Forțele Navale de Reacție atunci când operează împreună cu alte forțe aliate în regiunea Mării Negre”, a precizat secretarul general.
Stoltenberg a făcut aceste declarații cu ocazia reuniunii miniștrilor Apărării din statele NATO, care are loc în perioada 15-16 februarie, aceasta fiind prima de acest fel la care va participa și secretarul american al Apărării, Jim Mattis.
Putin reacționează
Alianța Nord-Atlantică încearcă să atragă Rusia într-o confruntare militară, prin acțiuni „provocatoare”, acuză președintele rus, Vladimir Putin, citat de site-ul agenției Tass.
„Alianța Nord-Atlantică a asumat misiunea oficială de a limita activitățile Rusiei. În acest scop, NATO a continuat să se extindă, iar acum pare să fi găsit un nou motiv serios pentru a justifica extinderea, astfel că s-a accelerat procesul mobilizării forțelor convenționale și strategice dincolo de frontierele statelor membre”, a adăugat Vladimir Putin.
„Alianța Nord-Atlantică ne provoacă în mod constant, cu scopul de a ne atrage într-o confruntare. Există încercări de ingerințe în afacerile noastre interne în scopul destabilizării situației sociale și politice din Rusia”, a atras atenția liderul de la Kremlin.
Vladimir Putin consideră că, la summitul NATO organizat în 2016 la Varșovia, „Rusia a fost declarată principala amenințare la adresa securității Alianței Nord-Atlantice pentru prima dată după 1989