„Am discutat despre prioritățile pe care le are Ministerul Sănătății în continuare, despre ceea ce avem de făcut conform programului de guvernare, despre situația pe care a găsit-o domnul ministru aici, despre soluțiile pe care le are pe diverse componente, despre investiții, despre ceea ce înseamnă acordurile cu Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții, astefl încât aceste sume, investiții, bugetul – care e mai mare decât anul trecut pe domeniul sănătății – să fie folosite conform priorităților pe care noi le-am prevăzut în programul de guvernare.
Prioritățiile pe sănătate sunt investițiile, vorbim de acel acord cu Banca Mondială de 250 de milioane care este extrem de important pentru noi, spitalele regionale prinse în programul de guvernare și în primul rând, vorbim de cele 3 din acordul cu Banca Mondială și bineînțeles tot ceea ce înseamnă problema cealalată – problema medicamentelor – mi s-a prezenat în mare. Lucrurile nu sunt foarte simple la Ministerul Sănătății și trenează de un an de zile anumite probleme care trebuie urgent rezolvate”, a declarat Sorin Grindeanu după vizita de lucru la Ministerul Sănătății.
El a dat ca exemplu de probleme constatate la Ministerul Sănătății lipsa unor medicamente.
„Ministerul Sănătății a fost notificat în ianuarie anul trecut pe lipsa anumitor medicamente și nu s-a luat nici o măsură. S-au demarat acum toate procedurile, astfel încât tot ce a semnalat presa pe anumite componente să fie remediat. Mi se pare cea mai gravă situație”, a apreciat Grindeanu.
Întrebat de ce reprezentanții Ministerului Sănătății nu mai răspund pe aplicația www.lipsamedicamente.ro începând cu 10 ianuarie, premierul a afirmat că: „Probabil c relaționarea a fost foarte bună, dar soluțiile, apropăo de notificările pe care Ministerul Sănătății le-a avut de un an pe lipsa anumitor medicamente, soluțiile pentru rezolvarea acestei lipse au lipsit”.
De asemenea, Sorin Grindeanu a vorbit și despre scăderea prețurilor la medicamente cu 35%.
„Știu problema, am urmărit-o. A fost dezbatere publică. În urmă cu o săptămâna sau cu zece zile. Prețurile vor fi hotărâte și conform a ceea ce noi ne-am propus, dar și acord și cu producătorii și cu asociațiile de pacienți. Eu știu că la acea dezbatere publică au fost prezente inclusiv asociațiile de pacienți. În perioada imediat următoare domnul ministru, ministerul vor veni cu o soluție. (…) Eu subliniez că tot ceea ce va hotărî Ministerul Sănătății va și în acord și cu asociațiile de pacienți și cu producătorii. Noi nu vrem să ajungem în situația în care pe anumite componente să avem distorsiuni în piață. Asta va fi o chestiune care, pe termen scurt, să venim cu soluții prin dialog”, a precizat premierul.
Grindeanu a fost chestionat și despre posibila intenție ca Executivul să taie unele sporuri la bugetari.
„Am discutat și despre salarizare cu domnul ministru, mi-a prezentat situația. Toate aceste distorsiuni nu sunt doar în sănătate. Și la educație avem asemenea situații și în alte domenii de bugetari. Vor fi rezolvate prin Legea salarizării unice astfel încât aceste distorsiuni să fie reglate. Am avut o discuție aparte. Ministerul Sănătății face parte din comitetul interministerial care lucrează la Legea salarizării unice”, a conchis premierul.
Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu: Întrece orice limită a nesimțirii. Domnule Grindeanu, să vă fie rușine!
La scurt timp a venit și reacția fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, acesta susținând că declarația întrece limita ridicolului și a nesimțirii și că, din moment ce acum nu ne mai aflăm în campanie electorală, PSD ar face bine să se apuce de treabă sau cel puțin să nu distrugă ceea ce s-a făcut bun.