Se schimbă ordonanța privind voucherele de vacanță. Legea trebuia să intre în vigoare la 1 iulie

Se schimbă ordonanța privind voucherele de vacanță. Legea trebuia să intre în vigoare la 1 iulie
Publicat: 21/02/2017, 18:15

„Trebuie realizată o modificare legislativă la ordonanța care vizează voucherele de vacanță. Sunt două probleme: limitarea comisionului la 1% pentru cei care emit pe piață aceste tichete, dar și a celor de la agențiile de turism, care au o marjă undeva până la 20%, în general fiindcă la unele servicii le dau mai ieftin, la altele mai scump. Am avut întâlniri și ieri și la târg (not.red. la Târgul de Turism organizat săptămâna trecută la Romexpo), inclusiv cu două entități private, reprezentative la nivel național și le-am cerut să vină concret cu niște idei vis a vis de modificarea legislativă fiindcă oricum suntem obligați să o facem. Pentru că trebuie să introducem aceste vouchere de vacanță în sistemul public din data de 1 iulie 2017”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mircea-Titus Dobre, Ministrul Turismului.

Agențiile de turism s-au plâns că le este plafonat comisionul la 10% atunci când vând pe bază de voucher un pachet de servicii la un hotel din România și că același pachet îl pot comercializa cu un comision mai mare dacă au contract direct cu hotelul respectiv și au depus garanții pentru contractarea unui număr mai mare de camere. Adică au prețuri diferite pentru același hotel, în funcție de modul în care turistul își achită sejurul.

De asemenea, și companiile care emit voucherele nu sunt mulțumite de comisionul de 1%.

Reamintim faptul că, valoarea voucherele de vacanță pentru bugetari va 1.450 de lei și că acestea vor fi acordate de la 1 iulie. În cazul companiilor private valoarea voucherelor rămâne la șase salarii minime pe economie.

„Acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari apare și în programul de guvernare. Pe data de 1 iulie 2017 vor intra în vigoare aceste vouchere de vacanță. În primul rând am modificat în OUG, nu mai sunt abrogate până la 31 decembrie 2017, așa cum era inițial, ci până la 1 iulie. La ora actuală în lege sunt prevăzute șase vouchere de vacanță, în valoarea salariului minim pe economie. Adică șase înmulțit cu 1.450 de lei. Vom modifica acestă ordonanță și vom introduce un singur voucher, deoarece doar atât poate să suporte statul român. Vom modifica acestă valoare și vom discuta cu Ministerul de Finanțe să vedem care este procedura, dacă vom merge pe o variantă online sau pe o variantă standard, tipizată fiindcă există cinci companii care sunt acreditate să emită aceste vouchere de vacanță”, a precizat ministrul Turismului, cu ocazia deschiderii Târgului de Turism.

Acesta a precizat că vocherele vor putea fi folosite în România timp de un an de zile calandaristic, atât pentru cazare, cât și pentru masă.

Sejururile în România cumpărate anul trecut cu vouchere de vacanță au totalizat aproximativ 10 milioane de euro, o sumă de aproape patru ori mai mare față de 2015 și de șase ori mai mare față de 2014, a declarant Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Pentru acest an, Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) estimează o creștere de 38 de ori a sumei, dacă vor fi acordate voucherele de vacanță în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare bugetar.

Anul trecut au fost acordate 1,1 milioane de vouchere de vacanță, potrivit informațiilor primite de ANAT de la Ministerul Finanțelor Publice, un număr de 3,5 ori mai mare față de 2015 și de 5,5 ori mai multe decât în urmă cu doi ani, când au fost date angajaților 207 mii de vouchere de vacanță.

Suma de 10 milioane de euro aferentă vacanțelor cumpărate cu vouchere de vacanță în 2016 a contribuit semnificativ la creșterea turismului intern, ANAT anunțând la finalul sezonului estival un plus de vânzări de 15% prin agențiile de turism.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Directorul general al Telegram, arestat în Franța