„ANSVSA acționează în contextul măsurilor dispuse de autoritățile competente din Ungaria, Cehia și Slovacia, de verificare a unei posibile diferențe de calitate a produselor comercializate pe piața est-europenă și cea vestică (produse alimentare, produse de curățenie etc.). În această dimineață, președintele instituției, dr. Geronimo Brănescu a purtat discuții cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea și cu președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Bogdan Pandelică, în urma cărora s-a constituit un grup de lucru, în vederea stabilirii unui plan de măsuri comun. În cadrul acestui plan de măsuri, s-a decis ca fiecare entitate menționată să ia măsuri, în domeniul său de activitate, conform atribuțiilor specifice”, potrivit unui counicat dde presă al Biroului de presă al ANSVSA, remis vineri seară MEDIAFAX.
Prima măsură decisă este cea de solicitare a unor date suplimentare privind posibila practică a dublului standard, atât de la Comisia Europeană, cât și de la marile rețele comerciale.
„Urmează ca, după analizarea acestor informații în cadrul grupului de lucru, ANSVSA să se implice în activitățile de protejare a intereselor și sănătății consumatorilor, prin acțiuni care vizează produsele alimentare, sub aspectul siguranței alimentelor”, potrivit sursei citate.
Liderii din Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a cere Uniunii Europene să ia măsuri împotriva companiilor alimentare care folosesc ingrediente inferioare în produsele destinate vânzării în statele membre mai sărace, scrie Reuters.
Statele „vor cere Comisiei să adopte măsuri legislative care să interzică aceste practici care umilesc oamenii și creează două categorii de oameni”, a declarat premierul Slovaciei, Roberta Fico.
Fico a anunțat că liderii țărilor din grupul Visegrad – Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia – vor discuta subiectul în Varșovia.
Grupuri de consumatori și guverne susțin că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în produsele destinate Europei Centrale și de Est față de aceleași bunuri vândute în Germania și Austria.
Aceasta practică este, în prezent, permisă; Uniunea Europeană cere doar ca ambalajele să conțină o listă clară cu toate ingredientele.
Ministrul Agriculturii din Slovacia a prezentat, săptămâna trecută, rezultatele unor teste de laborator în care arată că jumătate din cele 22 de produse cumpărate în Bratislava diferă ca gust, aspect și compoziție față de produsele echivalente cumpărate din două orașe austriece de peste graniță.
Producătorii susțin că diferența în compoziție este generată de gusturile locale.