Prima pagină » Magazin » Șase afecțiuni grave la care se expun cei care ascultă muzică la căști

Șase afecțiuni grave la care se expun cei care ascultă muzică la căști

Șase afecțiuni grave la care se expun cei care ascultă muzică la căști
Trăim într-o lume a evoluției rapide, a tehnologiei, suntem predispuși să folosim gadget-uri care, teoretic, ne facilitează îndeletnicirile zilnice și ne aliniază modernului. Căștile auriculare și dispozitivele auditive au căpătat, la rândul lor, noi forme și caracteristici. Suntem tentați să credem că utilizarea lor este sigură, însă, nu de puține ori, pot fi responsabile de afecțiuni cu efecte tranzitorii sau definitive.

„Simptomele pot fi reprezentate de durere și apariția de secreții purulente la nivelul conductului auricular extern; senzația de mâncarime, furnicături, înțepături sau amorțeală; cefalee; apariția de zgomote nefirești sau scăderea, chiar pierderea auzului”, precizează medicul Silviu Oprescu pentru Gândul.

Utilizarea căștilor poate determina următoarele afecțiuni:

1. Otitele: infecții localizate cu predilecție la nivelul conductului auditiv extern. „Căștile reprezintă adevărați vectori contaminați cu bacterii, ce pot coloniza prin intermediul leziunilor de decubit pe care le creează sau prin portițe de intrare preexistente. Mai periculoase sunt dispozitivele care se introduc în conductul adutiv comparativ celor care se așază peste pavilion, prin blocajul cvasicomplet al pasajului aerian de la acest nivel.

2. Hipoacuziile: expunerea excesivă la sunete puternice sau periodică la tonalități mai mari de 90 de decibeli poate determina diminuări pasagere sau definitive ale auzului. Ba mai mult,  chiar pierderea completă a acestuia;

3. Acufenele: zgomote pe care nimeni altcineva nu le poate auzi, ce pot lua forme variate, de la pocnete și păcanituri pâna la țiuituri și zumzete;

4. Parestezii: prin afectarea funcției senzitive de la acest nivel;

5. Efecte negative asupra creierului: undele electromagnetice produse de căști, în special de cele cu Bluetooth, au fost incriminate ca factori favorizanți pentru dezvoltarea de tumori cerebrale;

6. Deficite de atenție, cu întreaga suită de accidente care pot apărea, prin scăderea vigilenței la semnalele auditive din mediul înconjurător”, subliniază dr.  Silviu Oprescu, specialist ORL, la Spitalul Monza.

Dacă vreunul dintre aceste acuze se instalează, este de dorit să ne adresăm unui medic ORL-ist pentru a efectua un examen clinic amănunțit, care poate fi dublat de investigații complementare.

„Îndemn utilizatorii de căști la moderație, la evitarea sunetelor de intensitate foarte mare. Îi sfătuiesc să schimbe sau să sterilizeze capacul sau buretele căștii periodic, să nu împrumute de la altcineva căscuțele și să evite dispozitivele mici, să le aleagă pe cele care acoperă urechea. De asemenea, este important ca dispozitivul să fie comod fizic”, adaugă dr. Silviu Oprescu pentru Gândul.