Afacerile din România care s-ar „prăbuși” în cazul unui cutremur similar celui din 4 martie 1977

Afacerile din România care s-ar prăbuși în cazul unui cutremur similar celui din 4 martie 1977
Publicat: 03/03/2017, 16:36
Actualizat: 07/06/2018, 03:21

În sectorul imobiliar, primele victime ar apărea pe piața caselor de epocă, majoritatea fiind construite înainte de 1940, când România a fost lovită de un alt mare cutremur. De asemenea, sunt amenințate cu prăbușirea clădirile construite cu ignorarea indicatorilor de rezistență la seism, însă acestea sunt relativ puține, arată rapoartele oficiale.

Pe de altă parte, evacuările din clădirile cu risc seismic ridicat, operate anul trecut în urma evenimentelor de la Colectiv, au redus substanțial riscul unor pagube majore la nivelul instituțiilor și companiilor vizate.

Sectorul asigurărilor ar putea fi, însă, unul dintre cele mai puternic afectate de un eventual seism ca acela din 4 martie 1977, doar câteva din companiile de profil rezistând la un test de stres cu această temă.

„Scenariile privind testele de stres specifice asigurărilor (și anume scenarii privind testele de stres care implică catastrofe naturale, respectiv cutremur și inundații) au cel mai mare impact asupra poziției societăților de asigurare participante cu privire la regimul de supraveghere Solvabilitate II”, se arată în Raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind evaluarea activelor și pasivelor și testul de stres (Balance Sheet Review – BSR).

În scenariul de catastrofă naturală cu cutremur, valoarea SCR agregată crește de la 5,4 miliarde de lei în scenariul de bază, la 6,4 miliarde de lei, însă totalul fondurilor proprii eligibile pentru acoperirea SCR a scăzut de la +174 de milioane de lei la ‐3,6 miliarde de lei. „La nivel individual, numai ING – o societate de asigurări de viață, a înregistrat – ulterior testării la stres pentru cazul cutremurelor, o valoare a ratei SCR mai mare de 100%, în timp ce Allianz a înregistrat o valoare pozitivă a ratei SCR, dar sub 100%. Toate celelalte societăți de asigurare participante la exercițiu au înregistrat în cazul acestui scenariu o valoare a ratei SCR sub 0%”, notează raportul.

Ca o concluzie, ASF a menționat că societățile participante la aceste teste de stres „trebuie să pregătească planuri de acțiune care să includă măsurile menite să corecteze orice problemă identificată ca rezultat al exercițiului BSR”.

În replică la acel raport, asigurătorii au contrazis constatările și au precizat că își pot despăgubi clienții în cazul unui cutremur major. În total, 12 companii care vând polițe de asigurare a locuinței au o capacitate de despăgubire de aproape 1,5 miliarde de euro, cu 60% peste daunele care asigurătorii respectivi estimează că s-ar putea înregistra.

Un alt studiu arată că daunele provocate de un cutremur similar celui din 4 martie 1977 ar fi de 6,5 miliarde de euro pentru 847.000 de locuințe afectate, din care asigurătorii vor acoperi doar 23,2%, conform calculelor brokerului AON. Locuințele neasigurate, aproape 700.000 la număr, vor suferi daune în sumă de 5,07 miliarde de euro.

Valorea daunelor după cutremurul din martie 1977 s-a ridicat la circa două miliarde de dolari. Seismul a avut o magnitudine de 7,2 grade Richter și o durată de 56 de secunde. În urma cutremurului, 33.000 de clădiri au suferit daune totale, iar alte 750.000 de imobile au fost afectate în diferite grade, dintr-un fond locativ la acea dată de 6,2 milioane de locuințe. Dezastrul natural din urmă cu 40 de ani a avut peste 1.500 de victime, iar mai mult de 11.000 de persoane au fost rănite.

Un studiu al PAID (Pool-ul de Asigurări Împotriva Dezastrelor) din 2012 arăta că un cutremur de magnitudine 7,2 grade ar produce prăbușirea sau afectarea iremediabilă a unui număr de aproape 45.000 de locuințe, iar un milion de locuințe vor suferi daune de mai mică amploare, având în vedere că fondul locativ a depășit 8,4 milioane de locuințe. Asigurătorii au calculat atunci, pe baza unui model liniar, că daunele totale s-ar cifra la circa 3,5 miliarde de euro, mai puțin de jumătate din noua estimare.

Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 de euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate. În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 de euro. Proprietarii care nu își asigură locuințele pot fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 de lei.

Datele asigurătorului arată că peste 75% din locuințele asigurate de PAID sunt amplasate în mediul urban. De asemenea, polițele PAID acoperă aproape 942.000 de apartamente și peste 699.000 de case.

Cele mai bine asigurate zone sunt Capitala și Transilvania, fiecare cu o pondere de 19% în total polițe în vigoare, urmate de Muntenia – 18% și Moldova – 12%. La polul opus se află Bucovina – 3% și Maramureș – 2%.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
WhatsApp, două modificări revoluționare. Toți utilizatorii sunt afectați
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...