Prima pagină » Știri » Primele negocieri la Ministerul Muncii după anunțul privind „dublarea'” salariilor până la 4.000 de lei. „Încearcă să ne amăgească zicând să stăm liniștiți că ei or să facă”

Primele negocieri la Ministerul Muncii după anunțul privind „dublarea'” salariilor până la 4.000 de lei. „Încearcă să ne amăgească zicând să stăm liniștiți că ei or să facă”

Primele negocieri la Ministerul Muncii după anunțul privind „dublarea'
Reprezentanții sindicatelor din Poliție se întâlnesc, luni, cu ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, pentru a negocia majorările ce vor fi aplicate prin noua lege a salarizării, iar liderii sindicali au anunțat că, în perioada 23-25 martie, peste 10.000 de polițiști vor protesta nemulțumiți de veniturile actuale. Tot azi ar urma să vină pentru discuții la Ministerul Muncii și sindicatele din sănătate.

Sindicatele din poliție care au negociat, luni, cu ministrul Muncii noua lege a salarizării, au anunțat că nu s-a ajuns la nicio concluzie, urmând ca la mijlocul lunii martie să aibă loc proteste. La discuții au participat și ministrul Afacerilor Interne și cel pentru Dialog Social.

„Cartoful fierbinte este HG numărul 1, pentru că până acum nu am ajuns la un punct de vedere comun privind aplicarea salariului minim pe economie, 1.450 de lei. Am format un grup de lucru, discutăm pe noul proiect al legii salarizării, sunt intenții, dar până la a materializa mai sunt multe de lămurit. Nu pot să spun ce vom face în 14-16 cu privire la acțiunile de protest, să vedem ce putem obține. Ministrul de Interne avut o poziție corectă, dar când a venit vorba de încadrarea pe minim pe economie, sunt păreri diferite”, a declarat Florin Vîlnei, președintele sindicatului SED LEX.

Hotărârea de Guvern 1/2017 stabilește că salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166 de ore. Sindicatele din poliție arată, însă, că sporurile agenților de poliție sunt calculate conform salariului minim brut din anul 2009, când acesta era de 600 de lei lunar.

„Noi vrem să se aplice legea, Hotărârea de Guvern trebuie respectată, lucru care, din păcate, se aplică cu discriminare. Am semnale foarte puternice din teritoriu că oamenii se vor prezenta la lucru, dar nu or să mai intre în serviciu. Un polițist în momentul de față îndeplinește atribuțiile a încă doi sau trei polițiști. Astăzi, în zona Ilfov este cod roșu la spargerea de locuințe, încercăm să prindem acei infractori, dar cu cine? Cu trei Dacii care sunt din 1900 toamna și șapte polițiști din structuri diferite? Nu se poate”, a completat Florin Vîlnei.

Reprezentanții sindicatelor spun că Executivul refuză în acest moment să calculeze indemnizațiile polițiștilor la nivelul salariului minim brut din 2017 și că ar accepta, cel mult, un calcul bazat pe salariul minim brut din 2016.

„Noi, ca polițiști, îi rugăm să aplice legea și nu vor. Transmitem la polițiști să se pregătească de protest. Dacă nu se respectă Hotărârea de Guvern numărul 1, în data de 16 martie, poliștii din București și Cluj-Napoca vor ieși în stradă”, a spus Elvis Măceșanu, președinte al sindicatului polițiștilor Dolj.

Sindicaliștii sunt mulțumiți și de faptul că angajații din alte domenii de activitate au venituri mai mari decât polițiștii, deși munca pe care o desfășoară un agent de poliție este mult mai solicitantă.

„În data de 16 martie, agenții de poliție vor ieși în stradă. Nu putem accepta ca o femeie de serviciu, din Ministerul Sănătății, să câștige 3.500 de lei, iar un agent de polițiecare aleargă după hoți să ia 2.500 de lei. Aici e durerea cea mai mare”, a declarat Constantin Mandache, reprezentant al Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

De cealaltă parte, ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, a spus că la nivelul Guvernului se analizează în acest moment în ce măsură pot fi satisfăcute cererile sindicatelor din poliție, iar o decizie se va lua după ce reprezentanții Ministerului Muncii se vor consulta cu cei ai Ministerului Finanțelor și ai Ministerului de Interne.

„Nu ne dorim ca nimeni să iasă în stradă pentru drepturi salariale, pentru că sunt drepturi pe care noi vrem să le acordăm. Avem, până în 2021, creșteri eșalonate chiar și de 200%, în medie, pentru salariile mici. Cât de curând proiectul noii legi a salarizării va fi definitivat, va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere, iar iar la întâi iulie să intre în vigoare, astfel încât majorările salariale să se realizeze etapizat, până în 2021”, a spus Gabriel Petrea la finalul negocierilor cu sindicatele din Poliție.

Nemulțumirile au fost exprimate și inaintea negocierilor. 

„Doamna Olguța Vasilescu nu ne-a înaintat această lege a salarizării, acel vestit draft cu care încearcă să ne amăgească zicând să stăm liniștiți că ei or să facă. Noi vrem lucruri concrete. Indemnizațiile se calculează la nivelul anului 2009, ceea ce înseamnă că, în fapt, omul câștigă același bănuț și nu obține nimic în plus. Câștigă doar ei la capitolul imagine, în Poliție nu se mărește nimic. Noi vrem ca indemnizațiile să fie raportate la un salariu minim brut de cel puțin 1.450 de lei. De aceste prevederi ar urmă să beneficieze undeva la 45.000 de oameni, aici incluzând și personalul auxiliar și jandarmii și pompierii. Am cerut aprobare deja de la Primăria Capitalei, pentru datele de 23 și 24 martie, că să pichetăm Ministerul Muncii, iar pe 25 martie să facem un miting de 10.000 de persoane, de Ziua Poliției, pentru că nu e normal ca polițiștii să aibă salarii atât de mici. Suntem discriminați, de exemplu, un șofer de pe salvare are un venit de 5.000 de lei, iar un polițist cu funcție de conducere, care instrumentează și dosare, face cercetare, conduce și mașină, se ocupă și de ordinea publică să câștige 3.000 de lei. Noi nu mai acceptăm aceste atitudini abuzive și trebuie să așezăm lucrurile acolo unde este corect și munca noastră să fie plătită la adevărata ei valoare”, a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor (SNPPC), înainte de începerea negocierilor de la Ministerul Muncii. La discuții au participat și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, și ministrul pentru Dialog Social. 

Ministrul Muncii, contrazis de președintele Comisiei de Muncă: Nu știu de unde a ieșit „chestiunea”

Președintele Comisiei de Muncă din Cameră, deputatul PSD Adrian Solomon, a declarat, luni, că nu știe de unde a ieșit „chestiunea” privind dublarea salariilor, el menționând că este vorba, probabil, de o greșeală de comunicare, în condițiile în care PSD a promis creșteri de 46% în patru ani.

Întrebat dacă se vor dubla toate salariile din sectorul public, așa cum a anunțat ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, Solomon a răspuns: „Eu vă recomand să citiți programul de guverare (al PSD, n.r.). Acolo este scris că în patru ani de zile creșterea va fi în medie de 46%”.
 
„Chestiunea cu dublarea nu știu de unde a ieșit. Probabil e o greșeală de comunicare deocamdată. Aveți răbdare că va fi o chestiune sustenabilă și nu va speria nici pe cei din mediul privat, nici pe ceilalți”, a adăugat Solomon.
 
Întrebat dacă este vorba despre „încă” o greșeală de comunicare, președintele Comisiei de Muncă a Camerei a arătat că el a spus public ceea ce prevede programul de guvernare.
 
„Nu știu, eu v-am zis ce am citit în programul de guvernare, care vorbește destul de clar că în 2020 aceste grile vor fi la maximum prevăzut. Unii au ajuns deja la maximum prevăzut de legea viitoare”, a spus Solomon.
 
Întrebat dacă, totuși, dublarea salariilor pare realistă sau viabilă, Solomon a răspuns: „Depinde. Dacă vorbim de cei care au acum 1000 de lei net, probabil că dublarea va fi realistă, dar pentru cei care au peste 2-3000 de lei va fi imposibil să o facem”.
 
El a mai spus că săptămâna viitoare vor exista discuții în grupul PSD cu ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, despre acest proiect.

Negocierile de la Ministerul Muncii au loc în contextul în care ministrul Lia Olguța Vasilescu a declarat că salariile de până la 4.000 de lei ale bugetarilor ar urma, în medie, să se dubleze odată cu aplicarea noii legi a salarizării.

„Suntem în discuții pe legea salarizării unitare. De luni începem să avem întâlniri cu sindicatele, primele care vor intra la discuții vor fi sindicatele din ordinea publică și din sănătate. (…) Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creștere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creșteri, dar nu foarte mari”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, la postul de televiziune România TV.

Reprezentanții ministerului au precizat pentru MEDIAFAX că majorările se vor face etapizat și că nu este vorba despre o dublare pentru toate salariile, ci în funcție de nivelul acestora. Spre exemplu, salariatului care are un venit de 3.900 lei.

Ministrul Muncii a mai precizat că nu își dorește niciun fel de modificare la proiectul legii salarizării, deși sindicaliștii au anunțat că vor anumite modificări, dar a spus că ministerul este deschis pentru dezbateri pe această temă. Întrebată când va ajunge în Parlament legea salarizării unitare, Olguța Vasilescu a declarat că mai întâi trebuie purtate discuții cu sindicatele, deci nu poate spune o dată exactă, dar legea va trebui adoptată până la data de 1 iulie 2017.

Autor