Lazăr a vorbit la bilanțul Ministerului Public despre situația din justiției, arătând că problema corupției este în creștere și că „este de evitat sa avem acte de clemență față de faptele de corupție care ar da o stare de insecuritate socială. Faptele de corupție sunt în creștere, cei mai mulți inculpați au fost trimiși în judecată pentru pentru corupție în 2015, iar arestarea preventivă a fost o măsură excepțională. (…) Prioritatea Ministerului Public este promovarea integrității în societate pentru combaterea conflictului de interese”.
Senatorul PSD Șerban Nicolae, președintele Comisiei Juridice din Senat, a depus mai multe amendamente la proiectul legii privind grațierea unor pedepse, trimis de Ministerul Justiției pentru dezbatere și aprobare în Parlament. Astfel, Nicolae propune pe lângă extinderea grațierii, în funcție de fracțiile de pedeapsă executată, la o categorie de pedepse cuprinsă între 3 până la 10 ani de închisoare, și eliminarea tuturor infracțiunilor de corupție prevăzute de Codul Penal de la excepțiile privind grațierea. În viziunea senatorului, condamnații pentru dare și luare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu sau conflict de interese ar trebui eliberați.
De asemenea, condamnații în baza legii 78/2000 privind infracțiunile de corupție ar urma să fie și ei grațiați, aici intrând variantele agravante ale abuzului în serviciu sau folosirea funcției de lider politic pentru obținerea de foloase necuvenite. În proiectul inițial, toate aceste infracțiuni erau exceptate de la grațiere. De asemenea, forma legii propuse de Nicolae nu mai conține nicio referire la plata prejudiciului de către cei grațiați.
Astfel, de pe lista infracțiunilor care sunt exceptate de la grațiere în proiectul inițial al Ministerului Justiției lipsesc toate articolele din Codul Penal privind infracțiunile de corupție, precum și orice referire la legea 78/2000 privind infracțiunile de corupție.
Prin această omisiune, Șerban Nicolae propune practic grațierea, în anumite condiții ale cuantumului pedepselor – sub 3 ani este grațiată total, peste 3 ani se grațiază fracții de pedeapsă până la pedepse de 10 ani de închisoare – a tuturor infracțiunilor de corupție. Darea de mită (art. 289), luarea de mită (art. 290), traficul de influență (art. 291), cumpărarea de influență (art. 292), abuzul în serviciu (art. 297), neglijența în serviciu (art. 298), conflictul de interese (art. 301) din Codul Penal, dar și toate infracțiunile de corupție prevăzute de legea 78/2000 (diverse forme de abuz în serviciu, folosirea influenței pentru obținerea de foloase necunvenite, etc.) ar intra la grațiere.