Senatorii PSD au propus, în cadrul ședinței Comisiei Juridice, amânarea dezbaterii proiectului de lege, pentru ca președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cel care a inițiat legea, să poată fi prezent la discuții. De asemenea, s-a propus și solicitarea unui nou punct de vedere din partea CSM. Solicitarea a generat un schimb de replici între putere și opoziție.
„Vă propun să amânăm două săptămâni ca să fie prezent și inițiatorul să vedem dacă reușește să ne convingă, inclusiv pe chestiunea raportării acestei propuneri la dispozițiile constituționale cel puțin în ceea ce îi privește pe procurori- poate cu ocazia aceasta aude și cine trebuie să audă că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției, ceea ce pune în discuție dacă ministrul Justiției poate fi scos din această procedură atât în ceea ce privește numirea sau revocarea inclusiv evaluarea activității procurorilor”, a spus senatorul PSD Șerban Nicolae în timpul discuțiilor.
„Îi rog pe colegii noștri din Comisia Juridică să facă abstracție că inițiatorul vremelnic este președintele Senatului. Proiectul este vechi. Este un proiect din legislatura trecută. Avem avize de la toate instituțiile de la care au fost solicitate aceste avize și nu văd necesar de ce să favorizăm astăzi un inițiator doar pentru că numele său este Tăriceanu și să amânăm pentru încă două săptămâni un proiect care poate fi de foarte multă vreme discutat. Niciun stat din Uniunea Europeană astăzi nu elimină instituția președintelui din acest algoritm de numire a șefilor de Parchete. (…) Ar trebui să fim mult mai coerenți în ceea ce privește legislația aceasta pe teme de justiție sau din sistemul judiciar pentru că nu cred ne mai permitem să facem legi pentru că unui deputat sau unui senator i-a picat cu tronc sau i-a picat rău o anumită persoană care se află la conducerea unei instituții, indiferent despre ce instituție este vorba”, a replicat senatorul PNL Alina Gorghiu.
PNL și USR s-au opus amânării dezbaterilor. Propunerea PSD a trecut însă, cu șase voturi „pentru” și patru „împotrivă”.
Proiectul de lege care exclude președintele și ministrul de Justiție din procedurile de numire a conducerii Înaltei Curți de Casație si Justiție și a procurorilor-șefi a fost deja adoptat tacit de Camera Deputatilor, iar Senatul este camera decizionala.