Dragnea așteaptă ca în zece zile să afle de la Ministerul Justiției dacă Kovesi și Lazăr rămân șefi la parchete

Dragnea așteaptă ca în zece zile să afle de la Ministerul Justiției dacă Kovesi și Lazăr rămân șefi la parchete
Publicat: 15/03/2017, 14:27

„Nu cer ministrului Justiției să mă informeze despre asta. Aștept cu mare interes poziția dumnealui în termenul pe care l-a indicat. Sper sa fie zece zile pentru că nu are rost să ne ascundem după degete. CCR a prezentat o motivare amplă, destul de clară și fără echivoc. După ce ministrul Justiției o să aibă o poziție, o sa comentez și o să îmi exprim punctul de vedere. Nu vreau să influențez poziția ministrului Justiției”, a spus liderul PSD, Liviu Dragnea, întrebat dacă are vreun răspuns de la ministrul Justiției, Tudorel Toader, cu privire la discuțiile cu Laura Codruța Kovesi și Augustin Lazăr.

În contextul reacțiilor venite atât din partea DNA, cât și din partea procurorului general, Augustin Lazăr, după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat evaluarea acestora „sub aspect profesional și sub aspect managerial”, în urma deciziei Curții Constituționale în cazul anchetei DNA în dosarul OUG 13, Ministerul Justiției a transmis, marți, un comunicat prin care precizează că „are dreptul și obligația de a verifica eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către procurori”.

„Ministrul Justiției, în calitate de titular al propunerii de numire și revocare a procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție (art. 54 alin. 1 din Legea nr.303/2004), are dreptul și obligația de a verifica eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către procurori, conform art. 69 alin. 1 și 2 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară:

Articolul 69 alin (1) – Ministrul justiției, când consideră necesar, din proprie inițiativă sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, exercită controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnați de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau, după caz, de procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, de procurorul- șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism ori de ministrul justiției.

(2) Controlul consta în verificarea eficientei manageriale, a modului în care procurorii își îndeplinesc atribuțiile de serviciu și în care se desfășoară raporturile de serviciu cu justițiabilii și cu celelalte persoane implicate în lucrările de competenta parchetelor. Controlul nu poate viza măsurile dispuse de procuror în cursul urmăririi penale și soluțiile adoptate.

(3) Ministrul justiției poate să ceara procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau, după caz, procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție informări asupra activității parchetelor și să dea îndrumări scrise cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea și combaterea eficienta a criminalității.

În ceea ce privește evaluarea profesională a procurorilor șefi, realizată la trei ani și finalizată cu acordarea unui calificativ, aceasta se efectuează conform procedurii stabilite de către Consiliul Superior al Magistraturii și este distinctă de evaluarea ministrului justiției vizând eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către procurorii șefi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Direcției Naționale Anticorupție”, se arată în comunicatul Ministerului Justiției.

Luni, la o zi după ce ministrul Justiției le-a sugerat, prezent la un post de televiziune, procurorului general al României, Augustin Lazăr, și procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, să demisioneze, Augustin Lazăr a declarat că nu va demisiona din funcție.

„Vă spun doar atât: Nu. Nu intru nici în polemici publice”, a declarat Augustin Lazăr, luni dimineața, la intrarea în sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), întrebat de jurnaliști dacă ia în calcul să își prezinte demisia după declarațiile ministrului Justiției, Tudorel Toader.

La scurt timp după declarația lui Lazăr, ministrul Justiției și-a nuanțat declarația, precizând că nu le-a sugerat procurorului general al României și procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, să demisioneze, ci doar „a evocat o instituție din Codul Muncii”.

„Nu am sugerat să își dea (demisia -n.r.), am spus și am rugat să nu se speculeze pe tema aceasta și am evocat o instituție care există în Codul Muncii. Oricine poate să își dea demisia, nimeni nu e obligat să muncească ceva împotriva voinței lui. Nu am spus că trebuie (să își dea demisia -n.r.), am evocat o instituție din dreptul muncii”, a declarat ministrul Justiției, luni dimineață, într-o conferință la sediul ministerului.

Marți a venit o reacție și din partea DNA, care a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că evaluarea profesională a procurorilor este realizată numai de către Consiliul Superior al Magistraturii, iar actele și soluțiile dispuse de aceștia sunt supuse controlului instanțelor de judecată.

„Dosarul penal a vizat investigarea de fapte prevăzute de legea penală descrise în cuprinsul denunțului cu care au fost sesizate organele de urmărire penală. Cercetările au fost efectuate de procurori în concordanță cu dispozițiile legale și cu jurisprudența constantă a Înaltei Curți de Casație și Justiție care statuează că procurorul are obligația de a desfășura o anchetă efectivă pentru aflarea adevărului, inclusiv în situațiile în care sesizarea privește adoptarea unor acte publicate în Monitorul Oficial”, arăta DNA în cadrul comunicatului.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Viața la bloc 2024. Termen limită pentru proprietarii de apartamente. Asociația de proprietari poate refuza
Ce se întâmplă cu pensiile după alegeri: „Adevăratul cutremur urmează". Românii, cu sufletul la gură
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Masacrul legionar de la Jilava, cele mai odioase crime din istoria României