Premierul Scoției, Nicola Sturgeon a transmis că va solicita Parlamentului țării să se pronunțe pe acest subiect. Relațiile între cei doi șefi de cabinet sunt încordate, mai ales după ce tot în această săptămână Sturgeon l-a criticat pe primul ministru britanic, acuzând-o că nu a fost aleasă într-o adunare generală.
„Mesajul meu este foarte clar. Acum nu este momentul. Am explicat clar motivele. Ar trebui să lucrăm pentru a obține cea mai bună înțelegere pentru Scoția și pentru Regatul Unit în ceea ce privește viitorul nostru în parteneriatul cu Uniunea Europeană. Ar fi nedrept pentru cetățenii scoțieni să fie puși în fața faptului de a lua o decizie crucială fără a avea informațiile necesare pentru lua acea hotărâre”, a spus May pentru ITV News.
Declarația premierului britanic nu exclude categoric acordarea permisiunii către Scoția de a organiza un al doilea referendum privind independența Scoției, însă intenția sa explicită de a bloca acest demers în viitorul apropiat i-ar putea provoca pe scoțieni, scriu jurnaliștii de la Independent.
Luni, Nicola Sturgeon a anunțat că Guvernul va iniția demersurile pentru organizarea unui al doilea referendum referitor la obținerea independenței Scoției față de Regatul Unit, în același timp în care parlamentarii de la Westminster se pregăteau să îi valideze primului ministru Theresa May prerogativele de a activa Articolul 50 și de a începe negocierile pentru Brexit.
Sturgeon a transmis că „Guvernul britanic nu a făcut nici măcar un pas pentru atingerea compromisului și a unei înțelegeri” cu Executivul scoțian în chestiunea Brexitului și că până și un pact considerat bun ar fi „mult inferior” avantajelor obținute prin demersurile de independență, informează The Independent.
„Dacă Scoția poate fi ignorată într-o problemă atât de importantă precum Uniunea Europeană, dar și în cea a apartenenței la piața unică, atunci este clar că vocea noastră poate fi ignorată oricând, pe orice subiect”, a explicat primul ministru scoțian. Aceasta a anunțat și că cetățenii ar putea fi chemați la urne între toamna lui 2018 și primăvara lui 2019, înainte să fie „prea târziu”, însă „după ce sunt cunoscuți toți termenii pentru Brexit”, adăugând că va apela la Guvernul Marii Britanii pentru a autoriza demersul, Executiv care ar trebui să respecte dorința Parlamentului scoțian.
Potrivit legislației Regatului Unit, referendumul trebuie să primească aprobarea Parlamentului britanic, iar acest lucru înseamnă că politicienii din Regat au puterea să blocheze inițiativa lui Sturgeon. Aceasta din urmă a adăugat: „Opțiunea ca situația să rămână neschimbată nu mai există. Dar le vom da scoțienilor dreptul să decidă ce fel de schimbare ne dorim. Cred că ar fi greșit ca Scoția să fie atrasă pe un drum asupra căruia nu are niciun fel de control, indiferent de consecințele pentru economia țării noastre, pentru societatea noastră, pentru locul nostru în lume, chiar pentru identitatea noastră ca țară. Ar fi eronat, de aceea consider că ar trebui să avem dreptul la o opțiune”.
„Cred că la referendum scoțienii vor opta pentru independență, dar asta va fi alegerea lor și eu am fost foarte clară asupra faptului că va fi una bazată pe informare”, a mai spus Sturgeon.
La referendumul pentru Brexit, Scoția a votat în proporție de 62% pentru rămânerea în UE, în vreme ce Marea Britanie a optat pentru părăsirea blocului comunitar. Theresa May a confirmat și că va scoate Regatul de pe piața unică europeană, una dintre „liniile roșii” stabilite de Sturgeon referitor la un alt vot pentru independență.
În 2016, politicienii scoțieni pro-europeni arătau într-un manifest că „Parlamentul scoțian ar trebui să aibă dreptul de a organiza un alt referendum, dacă sunt dovezi clare și susținute că independența a devenit opțiunea majorității poporului scoțian, sau în cazul în care există o schimbare semnificativă și concretă față de circumstanțele care au prevalat în 2014, adică acelea ca Scoția să fie scoasă din UE împotriva voinței sale”,
Primul referendum pentru independența Scoției a avut loc în septembrie 2014 și a fost câștigat de partea unionistă, cu 55%, față de 45% pentru cei care doreau să fie de sine stătători.
Regina Marii Britanii Elisabeta a II-a a parafat legea Brexit
Regina Marii Britanii Elisabeta a II-a și-a dat consimțământul oficial privind legea Brexit, permițându-i astfel premierului Theresa May să înceapă negocierile de ieșire din Uniunea Europeană, relatează BBC News online.
Premierul Marii Britanii a anunțat că va declanșa procedura de ieșire din UE pânăa la finalul acestei luni.
Luni, proiectul de lege privind planul declanșării procedurii Brexit a fost aprobat de Camera Lorzilor.
Guvernul Theresa May va putea, de acum înainte, să înștiințeze oficial Bruxellesul, prin activarea unei clauze a Articolului 50 al Tratatului Lisabona, în legătură cu decizia de ieșire din Uniunea Europeană.