Prima pagină » Economic » Topul celor mai profitabile bănci din România în 2016. Liderul nu s-a schimbat

Topul celor mai profitabile bănci din România în 2016. Liderul nu s-a schimbat

Topul celor mai profitabile bănci din România în 2016. Liderul nu s-a schimbat
Banca Transilvania și-a păstrat anul trecut poziția de lider în topul celor mai mari profituri de pe piața bancară locală, fiind urmată în clasament de BCR și BRD-SocGen. Băncile de pe podium au cumulat profituri de 3 mld. lei, reprezentand peste două treimi din caștigul întregului sistem. Pe locul patru în topul caști­gu­ri­lor s-a plasat ING Bank, iar următoarele do­uă po­ziții au fost ocupate de Raiffeisen și UniCredit.

Cele mai mari trei bănci de pe piața locală au obținut împreună profituri de circa 3 mld. lei, reprezentand mai mult de două treimi din caștigul raportat pentru întregul sistem bancar romanesc. Iar profiturile cumulate ale celor șase bănci mari care au raportat rezultatele financiare pentru 2016 au depășit 4 mld. lei.

Banca Transilvania, care a urcat anul trecut pe locul doi în topul după active, a raportat pentru 2016 cel mai mare profit net din sistemul bancar romanesc, de 1,2 mld. lei. Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piața locală, a obținut anul trecut un profit net de 1,04 mld. lei, iar BRD-SocGen a înregistrat în 2016 un profit net de 728,3 mil. lei, cel mai bun rezultat anual de după 2009.

Pe locul patru în topul profiturilor de pe piața bancară locală a avansat anul trecut ING Bank, sucursala locală a grupului olandez cu același nume, bifand anul trecut un profit net de 474 mil. lei.

Raiffeisen Bank Romania a avut un caștig net de 100 mil. euro (circa 450 mil. lei), în timp ce grupul italian UniCredit a obținut anul trecut din operațiunile băncii din Romania un profit de peste 260 mil. lei.

Caștigul net la nivelul întregului sistem bancar a fost în 2016 de aproape 4,3 mld. lei, al doi­lea cel mai mare caștig anual după izbucnirea crizei economice. Un număr de 27 de bănci au raportat profituri pentru anul trecut, totalul caștigurilor ajungand la 4,7 mld. lei, în timp ce 10 instituții de credit au fost pe pierdere, în sumă cumulată de 450,4 mil. lei.

Citește în continuare pe zf.

Autor

Citește și