Sigur, în general se întâmplă atunci când ești în fața mai multor oameni sau când te găsești în situația de a fi în lumina reflectoarelor și crezi că arăți ca un idiot, chiar dacă ști exact ce faci. Dacă ți s-a întâmplat vreodată așa ceva, cercetătorii au o veste bună pentru tine: oamenii care experimentează astfel de senzații tind să fie mult mai deștepți.
Oamenii de știință au ajuns la această concluzie pe baza conceptului de„memorie de lucru” („working memory”) – cantitatea de informație cu care ești capabil să jonglezi în același timp în minte. Această abilitate este extrem de utilă în îndeplinirea unor sarcini de tip fix, precum operațiile aritmetice, iar oamenii care au dezvoltat acest tip de memorie tind să aibă rezultate academice bune și cariere de succes.
Un nou studiu realizat pe 85 de pacienți a testat capacitatea„memoriei de lucru” prin itemi referitori la realizarea unor operații aritmetice de bază, dar și la compunerea de propoziții pentru a vedea care dintre subiecți se situează peste medie. După această primă fază, participanților la studiu le-au fost date spre rezolvare sarcini mai complexe, pentru care s-au aplicat ulterior și diverși factori de stres, precum o recompensă financiară sau aluzia că cei care se vor descurca cel mai rău vor fi numiți public și stigmatizați.