Afacerea care aduce unor familii din Alba profituri uriașe. Un litru de ulei obținut din planta cultivată se vinde cu 150 de euro

Publicat: 26/03/2017, 11:12
Actualizat: 02/10/2018, 15:59

Asociația producătorilor de lavandă din Alba participă cu un stand la evenimentul Târgul Grădinarului de la Alba Iulia, care se desfășoară pe latura de Vest a Cetății Alba Carolina în perioada 24-26 martie și atrage numeroase persoane care vor să-și redecoreze casa sau grădina.

Mai multe familii care vor să-și întregească veniturile din cultura de lavanda s-au constituit într-o asociație, numărul lor ajungând în prezent la 22 de membri, care au împreună zece hectare de pământ cultivat.

Președintele asociației producătorilor de lavandă Alba, Radu Călin, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că afacerea este foarte profitabilă pentru familiile care au timp să producă și produse hand-made.

„Mă refer la ceaiuri, săpunuri, tincturi, săculeți cu lavandă care au un miros deosebit, buchete de lavandă uscată, care se comercializează în piețe și târguri. Uleiul se produce industrial, cu ajutorul unui generator pe care l-a achiziționat asociația producătorilor de lavandă, iar un produs secundar rezultat în urma extracției uleiului este apa de lavandă. Este o afacere foarte profitabilă. De anul trecut se caută foarte mult plantele aromatice din care face parte și lavanda. Este o plăcere să lucrezi în natură să îți întreții cultura de lavandă. Uleiul se vinde en-gross firmelor specializate care se ocupă de partea de industrie, farmaceutice. Noi căutăm firme pentru a avea desfacere”, a spus Radu Călin.

Acesta susține că afacerea cu lavandă este profitabilă, întrucât cultivatorii nu au foarte mult de lucru și investiția se amortizează în unu-trei ani, în funcție de suprafețe, iar din anul patru se intră pe profit. Potrivit acestuia, pentru a cultiva un hectar de lavandă ai nevoie de o investiție inițială de circa 25.000 de lei.

O parte dintre membrii asociației au decis fie să renunțe definitiv la culturile tradiționale, fie să le diversifice, întrucât cererea pe piață de pomi fructiferi sau alte produse pe care le cultivau a scăzut mult.

„Până în prezent nu a spus nimeni că vrea să renunțe la cultivarea acestei plante pentru că este nemulțumit. Nu este mult de lucru, asta e clar. Ai plantat o dată, doar o întreții, o sapi, și 15 – 18 ani doar tai floarea și o valorifici. O parte din producători o vând în florării, la nunți, la botezuri. Nu rămâne nimeni cu ea, ci o valorifică sub diverse forme”, a mai spus Radu Călin.

Unul dintre producători, Adrian Oniga, prezent la Târgul Grădinarului de la Alba Iulia, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că investiția inițială presupune achiziționarea butașilor de lavandă, pregătirea terenului, aratul, discuitul și curățarea terenului de buruieni în primii patru ani.

„Producție poți avea din anul doi, dar nu foarte spectaculoasă. Din anul patru poți spune că e producție maximă dacă e întreținută cultura așa cum trebuie. Am avut un contract cu cineva din Spania, care cumpăra ulei de lavandă, dar din cauză că n-am avut un distilator performant nu am reușit să obținem prețul scontat. Un litru se vinde cu prețuri între 100 și 150 de euro, în funcție de puritatea pe care poți să o realizezi. Acesta poate fi folosit și pentru uzul intern și are multiple beneficii. Apa de lavandă se folosește ca dezinfectat, inclusiv pentru spălat haine în loc de balsam”, a declarat Adrian Oniga.

Potrivit reprezentanților asociației producătorilor de lavandă Alba, această plantă ajută la ameliorarea durerilor de cap, combate depresia, stresul, are efect de relaxare a sistemului nervos datorită efectului sedativ, prelungește calitatea și durata somnului, fiind bună pentru persoanele care adorm greu.

Totodată, masajul cu uleiul de lavandă ameliorează inflamațiile și durerile încheieturilor, de spate și reumatice. Pe lângă proprietățile ei curative, medicinale și cosmetice, lavanda este o plantă cu potențial melifer mare, iar un produs secundar al unei plantații ar putea fi mierea de lavandă.

Târgul Grădinarului, ajuns în acest an la ediția a IX-a, este un eveniment de promovare a producătorilor locali din domeniul cultivării florilor, arbuștilor, pomilor fructiferi și a plantelor decorative și este dedicat tuturor iubitorilor grădinăritului, profesioniști sau amatori.

Unul dintre producători, Florin Mărginean, a declarat corespondentului MEDIAFAX că oamenii sunt interesați în continuare să-și decoreze casa și grădina, iar prețurile la târg sunt pentru toate buzunarele. Arbuștii variază între 7 și 23 de lei, iar cea mai scumpă plantă pe care o are, expusă într-un ghiveci, este un rododendron cu diametru de patru metri pătrați, prețul ei fiind de 5.900 de lei.

Producătorii expun semințe de flori și legume, bulbi și butași de trandafiri și viță de vie, flori, plante decorative, arbuști, pomi fructiferi și ornamentali. De asemenea, cei interesați vor putea găsi în cadrul târgului noutăți din domeniul uneltelor și echipamentelor pentru întreținerea grădinilor și a spațiilor verzi, produse fitosanitare, mobilier și accesorii pentru grădini.

Pe parcursul celor trei zile ale evenimentului, specialiști în domeniu vor veni în sprijinul celor interesați de grădinărit, cu demonstrații și sfaturi practice, legate de plantarea și tăierea pomilor fructiferi și a trandafirilor, de tunderea arbuștilor ornamentali, de întreținerea gazonului și soluții de amenajare a spațiilor.

La târg sunt prezenți peste 40 de producători locali de flori, pomi fructiferi și ornamentali, trandafiri, viță de vie, plante decorative, unelte, unelte și echipamente pentru întreținerea grădinilor și a spațiilor verzi, mobilier și accesorii pentru grădină precum și sistem de irigații profesionale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows