În Regiunea europeană a OMS, peste 500 de cazuri de rujeolă au fost semnalate în luna ianuarie 2017, boala continuând să se răspândească, existând riscul formării de focare epidemice mai ales în zonele unde acoperirea vaccinală nu atinge pragul de 95%, precizează OMS.
Doctorul Zsuzsanna Jakab, directorul regional al OMS pentru Europa, spune că tocmai obiceiul obișnuit de a călători face ca niciun individ și nicio țară să nu fie la adăpost de rujeolă. Focarele de epidemie continuă să apară în Europa mai ales în țările unde nu se asigură protecția corectă prin vaccin a populației.
În luna ianuarie anul acesta, în Regiunea OMS pentru Europa, au fost înregistrate 559 de cazuri de rujeolă: 474 în 7 țări din cele 14 țări endemice (Germania, Franța, Italia, Polonia, România, Elveția și Ukraina).
Potrivit comunicatului OMS, în toate aceste țări, acoperirea vaccinală națională prin a doua doză de vaccin este sub pragul de 95%. Recomand cu insistență tuturor țărilor endemice să ia de urgență măsuri pentru a limita transmiterea rujeolei pe teritoriul lor, iar restul țărilor să nu lase garda jos și să mențină acoperirea vaccinală, atrage agenția dr.Jakab.
Comunicatul OMS subliniază că, la nivel european, focarele epidemice actuale cele mai importante sunt localizate în România și Italia.
Între ianuarie 2016 și 10 martie 2017, în România au fost semnalate peste 3.400 de cazuri și 17 decese, majoritatea în zone unde protecția prin vaccinare este foarte scăzută.
Virusul rujeolic este foarte contagios și poate provoca forme grave de boală. Rujeola se poate răspândi oriunde în lume, inclusiv în țări unde boala a fost eradicată. Cele mai expuse sunt persoanele nevaccinate sau insuficient vaccinate, indiferent de vârstă.
Pentru a stopa răspândirea virusului se recomandă atingerea și menținerea pragului de acoperire vaccinală de 95% prin două doze de vaccin anti-rujeolă.