Ce se întâmplă în organism când suntem stresați

Ce se întâmplă în organism când suntem stresați
Publicat: 22/04/2017, 18:13
Actualizat: 01/10/2018, 17:10

Fascia este țesutul care creează o relație de continuitate, de la suprafață, până în profunzimea corpului. Datorită poziției sale „geografice”, ea unifică întregul corp. „Un șoc fizic sau psihic va provoca tensiuni și crispări ale fasciilor. Chiar și atunci când șocul nu ajunge să se traducă printr-un simptom, lasă totuși o urmă în corp, palpabilă pentru o mână expertă. Oricare dintre noi a reperat măcar o dată aceste tensiuni specifice: „Sunt încordat, simt tensiuni în trapez, am un nod în gât, am crampe la stomac”. Atunci când palpăm, gâtul este într-adevăr încordat și stomacul crispat” , afirmă Petros Liolios.

La un stres adaptat, fasciile absorb șocul în profunzime, iar tensiunile și diferitele simptome dispar. „Spunem deseori: ” Trece…”
Când șocul depășește capacitățile fiziologice de adaptare, rămân însă anumite crispări. Atunci când aceste crispări se situează într-o zonă arteriovasculară critică, ele antrenează compresiuni și privațiuni vasculare. Dau chiar o disfuncție a organelor implicate.

Dacă se instalează o modificare fascială la nivelul regiunii pulmonare: mușchiul marele pectoral și mușchiul pectoral mic sunt încordați, la fel ca și mușchii gâtului și diafragma toracică, lichidele stagnează, plămânul este densificat, pleura se contractă””, mai spune specialistul.

Persoana respiră greoi, la început în mod inconștient, apoi conștient. Nu are aer, o senzație de opresiune și uneori chiar de „menghină” punând stăpânire pe ea. Apăsarea toracică face persoana mai puțin adaptabilă la stres.

„Eliberarea acestei opresiuni acționează atât asupra stresului propriu-zis, cât și asupra cronicității acestuia. Fascia pericardică este și ea sensibilă la stres. Crisparea sa antrenează o senzație de opresiune cardiacă puternic resimțită de către pacient, uneori chiar de tipul falsei angine pectorale, ceea ce adaugă un stres suplimentar. În acest caz, inima nu este afectată de nicio patologie, în schimb indispoziția și starea de rău sunt create de o tensiune a fasciei pericardice (înveliș al inimii ce se inserează pe stern și dorsale)””, precizează Petros Liolios.

Stresul acționează asupra fasciilor, dar și asupra țesutului conjunctiv interstițial, „albia” microcirculației și loc al schimburilor. „Consecințele sunt o pierdere a elasticității dermului, senzația de frig și o diminuare a calității schimburilor. Cu cât frigul este mai pronunțat, iar pacientul vorbește despre faptul că „i-a intrat frigul în oase”, cu atât este și șocul mai pregnant.Din tensiune în tensiune, persoana își pierde din vitalitate, este obosită, ceea ce duce la instalarea unui adevărat cerc vicios. Această stare a fasciilor creează angoase, care pot părea puțin importante la început, dar care perturbează în mod considerabil viața persoanei, se poate ajunge chiar la depresie, atacuri de panică.

Odată reperată tensiunea, fasciaterapeutul aplică o mișcare ușoară de tragere, aproape imperceptibilă, pentru a întinde fascia. În momentul în care aceasta este în întregime întinsă, fasciaterapeutul găsește un „punct de sprijin, astfel încât corpul să reînceapă să reacționeze. Practic, prin fasciaterapie terapeutul redă echilibrul și elasticitatea țesuturilor, ele își recapătă mobilitatea, iar persoana starea de bine””, mai spune Petros Liolios, specialist în Psihopedagogie Perceptivă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Rezultate parțiale BEC, la 99,55%. Georgescu, pe primul loc. Lasconi și Ciolacu, pe muchie de...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Unde și când va fi înmormântat Gabriel Cotabiță
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Civilizațiile extraterestre inteligente și-ar putea transforma stelele în „nave spațiale naturale”, sugerează un cercetător