Ioana Cozma, studentă în anul IV în cadrul Facultății de Știința și Tehologia Alimentelor a USAMV Cluj-Napoca, a declarat, marți, că a folosit pentru producerea noii băuturi ghindă din stejar roșu, recoltată toamna trecută.
„Eu nu sunt consumatoare de cafea și ne-am gândit să obținem o băutură similară cafelei, boabele de cafea fiind înlocuite cu ghindă. Procesul de obținere a noii băuturi presupune uscarea ghindei, decojirea, prăjirea la temperaturi în jur de 200 de grade și măcinarea, care duce la obținerea pudrei de ghindă. În urma unei analize senzoriale a rezultat că cea mai bună ghindă este cea prăjită la 200 de grade timp de 20 de minute aceasta având un gust și o aromă similare cafelei. Pudra rezultată în urma măcinării se pune la expresor în care este apă, se pune la foc și rezultă băutura. Această băutură nu conține cafeină, însă poate înlocui cafeaua, având proprietăți energizante ca ale cafelei, este bogată în vitamina A și E dar și în antioxidanți puternici”, a spus studenta.
Ioana Cozma lucrează la această invenție din toamna anului trecut, studiul constituind lucrarea sa de licență.
„Vreau să demonstrez că această băutură din ghindă poate înlocui cafeaua. Are un gust amărui, asemănător cafelei, însă aroma ei ne duce cu gândul la ciuperci de pădure. Se poate servi cu zahăr și lapte condensat. Băutura a fost prezentată recent la salonul de inventică ProInvent de la Cluj-Napoca și se află în proces de brevetare”, a subliniat studenta.
Vlad Mureșan, șef lucrări în cadrul USAMV Cluj-Napoca, a declarat, la rândul său, că ideea de a utiliza ghinda a venit în contextul creșterii populației globului, astfel că se caută surse sustenabile, alternative, de materii prime.
„Ghinda este fructul stejarului, se consumă din cele mai vechi timpuri. Are proprietăți antioxidante ridicate datorită conținutului de polifenoli și taninuri, compuși benefici sănătății umane, iar băutura rezultată poate înlocui cafeaua pentru consumatorii care nu doresc să aibă cafeină și poate fi un tonifiant general al organismului. Ghinda este folosită la alimentația animalelor, se folosește și la prepararea ceaiului dar noi, prin optimizarea operației de prăjire și infuzie a pudrei de ghindă, am reușit să obținem o băutură nouă, similară din punct de vedere senzorial cafelei”, a explicat Mureșan.
Acesta a menționat că o astfel de băutură este mai ieftină decât cafeaua, ținând cont de faptul că materia primă, adică ghinda, este locală.
„Obiectivul nostru nu este de a cerceta de dragul cercetării, dorim să realizăm un transfer tehnologic în piață și în consum și așteptăm oferte de colaborare și parteneriate. Ne propunem că arătăm că băutura este una sănătoasă, ghinda fiind cunoscută ca având efecte benefice asupra sănătății umane, inclusiv în ceea ce privește activitatea anti-cancerigenă și anti-îmbătrânire, reduce simptomele bolilor cardiovasculare, infecțiile microbiene datorită conținutului ridicat de compuși fenolici, antioxidanți. Cred că băutura noastră are potențial”, a mai spus Vlad Mureșan.