Prima pagină » Știri » După evaluare, ministrul Justiției anunță un AUDIT EXTERN la DNA, Parchetul General și DIICOT

După evaluare, ministrul Justiției anunță un AUDIT EXTERN la DNA, Parchetul General și DIICOT

După evaluare, ministrul Justiției anunță un AUDIT EXTERN la DNA, Parchetul General și DIICOT
Ministrul Justiției anunță primele controale la DNA, DIICOT și Parchetul General

„Eu am făcut acea evaluare, pe care articolul 132 din Constituție mi-o permitea, că si eu consideram că e un derapaj, dar nu am uitat că legea 303 permite evaluarea procurorilor pe fond și voi dispune un audit extern care să verifice nu DNA și Parchetul General, ci și DIICOT, pentru că procurorii din România, cei 2 650 procurori, funcționează în structurile de bază. Atunci ar fi nedrept să te duci la unii și să-i ocolești pe alții. Într-un timp pe care nu l-am stabilit voi dispune un audit extern la DNA, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și DIICOT. (..) Evaluarea care îi revine în competență ministrului Justiției nu a fost una superficială, ci de raportare a Ministerului Public la limitele competențelor constituționale. O evaluare corectă presupune ambele proceduri, de raportare la Constituție si de evaluare a managementului”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

Ministrul Justiției a dat exemple de arii din activitatea celor trei parchete care vor fi verificate, făcând trimitere la timpul de soluționare a unui dosar, numărul de inculpați, de arestați, de achitări și de condamnări la CEDO.

Referitor la evaluarea DNA și a Parchetului General, ca urmare a cazului OUG 13, ministrul Justiției a explicat că decizia CCR, prin care s-a stabilit că există un conflict între puterile statului, nu atrage sancțiuni. 

„Din păcate, nu este prima dată când o putere intră în zona de competență constituțională altei puteri. (..) Au existat, din păcate, multe astfel de conflicte, poate unele mai grave, iar CCR a dat aceleași trei direcții, a constatat conflictul, cauza și a dat remediul ca să nu mai existe blocaje. (..) Dintre toate conflictele constatate de CCR niciodată nu s-a pus problema, nu s-a recurs la sancțiuni altele decât remediile constituționale pronunțate de Curte prin arătarea conduitei pe viitor”, a explicat Tudorel Toader.

În ceea ce privește faptul că discuția cu procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost precedată de întâlnirea cu Hans Klemm, ministrul Justiției a spus că nu s-a adus în discuție verificarea parchetelor, nefiind influențat în decizia ulterioară evaluării.

Citește și