Dacian Cioloș a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o dezbatere organizată la Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), că este important ca România să dea garanții clare privind respectarea statului de drept și de luptă împotriva corupției nu doar la nivelul societății, ci și la cel al clasei politice.
„Dacă nu ar fi fost situația prin care am trecut la sfârșitul lunii ianuarie – începutul lui februarie cu OUG nr. 13, ar fi fost șanse mari ca anul acesta România să fi intrat în spațiul Schengen cu aeroporturile cel puțin, cu spațiul aerian. Este important să dăm garanții clare privind respectarea statului de drept și de luptă împotriva corupției nu doar la nivelul societății, pentru că societatea și-a făcut temele foarte bine, dar și la cel al clasei politice, să aratăm că putem menține o creștere economică sănătoasă prin deciziile politice pe care le luăm, inclusiv cele de politică bugetară. Unul dintre atuurile României este că este unul dintre statele europene cu cel mai mare potențial de creștere economică pe termen mediu și lung, care înseamnă atragere de investiții. Dacă luăm decizii care riscă să pună în pericol evoluția economică, punem frână acestui proces”, a spus Cioloș.
Potrivit acestuia, România poate să facă în așa fel încât să nu devină o victimă a dezbaterilor europene și a deciziilor care se vor lua privind viitorul UE, ci să creeze o oportunitate pe care să o valorifice.
„Să renunțăm la o abordare de periferie și să ne poziționăm în centrul dezbaterilor, în nucleul dur al dezbaterilor. Cât timp vom avea o abordare de periferie, să mergem pe sub bară, fără să derajăm prea mult, nu avem pretenții de la alții să ne vadă altfel”, a spus Dacian Cioloș.
Dacian Cioloș a participat, joi, la dezbaterea cu tema „Uniunea Europeană post-Brexit și locul României. De la scenarii la realități”, organizată de Grupul de Reflecție și Analiză Internațională „Citadel” al Facultății de Studii Europene a UBB.