Primele discuții SUA-Rusia după reunirea Consiliului de Securitate al ONU. Ce au convenit ministrul rus de Externe și secretarul american de Stat

Primele discuții SUA-Rusia după reunirea Consiliului de Securitate al ONU. Ce au convenit ministrul rus de Externe și secretarul american de Stat
Publicat: 09/04/2017, 11:57

Lavrov a subliniat că „atacul asupra unui stat al cărui Guvern luptă împotriva terorismului acționează conform așteptărilor extremiștilor, crează amenințări suplimentare ale securității regionale și globale”, conform ministerului rus de Externe, citat de Reuters. Acesta i-a comunicat lui Rex Tillerson că acuzațiile în privința Armatei siriene ce ar fi folosit arme chimice asupra civililor în provincia Idlib, pe 4 aprilie, nu corespund cu realitatea.

Lavrov și omologul său american au căzut de acord să continue discuția despre Siria în persoană.

Tillerson este așteptat în Moscova săptămâna viitoare pentru a participa la discuții cu oficialii ruși.

Discuțiile vin în contextul în care Ministerul de Externe rus a acuzat Statele Unite că pregătiseră cu mult înainte bombardamentul cu rachete asupra bazei militare siriene și că atacul cu arme chimice a fost folosit doar ca pretext, iar Statele Unite au anunțat că investighează dacă Rusia a fost implicată în atacul cu arme chimice din Siria, în urma căruia președintele american, Donald Trump, a ordonat prima sa intervenție militară împotria regimului sirian condus de Bashar Al-Assad, a declarat un oficial american, citat de CNN.

Concret, Pentagonul caută orice dovadă care să arate dacă executivul de la Moscova avea cunoștință sau, mai mult, a fost implicat în atacul cu arme chimice din provincia siriană Idlib, care a dus la moartea a cel puțin 80 de persoane și la rănirea a altor zeci, printre care se aflau și mulți copii.

Întrebat de jurnaliștii de la CNN cum comentează afirmația SUA privind o eventuală complicitate a Rusiei în atacul cu arme chimice din Siria, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a răspuns că „nu este adevărat”. Și Siria a negat orice implicare, susținând că atacul a fost comis de insurgenții susținuți de Occident.

Liderii mondiali s-au împărțit în două tabere în urma atacului cu rachete lansat de SUA asupra bazei aeriane a armatei siriene de la Shayrat, din provincia Homs. În fruntea celor care au criticat decizia lui Donald Trump de a ordona acest atac s-a aflat președintele rus, Vladimir Putin, care a transmis, prin vocea purtătorului său de cuvânt, că acțiunea SUA a fost un „gest de agresiune” care „a încălcat legislația internațională”. La scurt timp după, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a anunțat că suspendă acordul de cooperare aeriană cu SUA în Siria. Acordul avea scopul de a ajuta cele două mari puteri să evite ciocnirile forțelor aeriene în decursul survolării deasupra Siriei, potrivit Reuters.

De cealaltă parte, liderii din Vest l-au sprijinit pe Donald Trump, susținând că președintele Siriei, Bashar al-Assad, se face răspunzător pentru cele întâmplate. În favoarea acțiunii lui Trump s-au poziționat Marea Britanie, Australia, Israel, Turcia, Franța, Germania și România.

O poziție a venit, de asemenea, și din partea președintelui Siriei, Bashar al-Assad, care a declarat, prin intermediul unui comunicat de presă, că atacul SUA asupra unei baze militare siriene reflectă un comportament „ridicol și iresponsabil”.

Ulterior, discuțiile ce au urmat în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, care s-a reunit de urgență la cererea venită din partea Rusiei, au fost aprinse. În timp ce ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Vladimir Safronkov, a transmis că Rusia face apel la SUA să înceteze agresiunea, avertizând că „consecințele pentru stabilitatea regională și internațională pot fi extrem de grave”, ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a arătat că SUA „au făcut un pas foarte proporțional ieri noapte” și că sunt pregătiți să facă mai mult, dar că speră că „nu va fi necesar”.

Reamintim că Statele Unite au lansat, în noaptea de joi spre vineri (4:40, ora României), un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria, de unde ar fi fost lansat atacul cu arme chimice de zilele trecute, atribuit administrației al Assad și în care au murit aproape 90 de persoane, între care mulți copii. Șase persoane au murit în urma atacului, conform armatei siriene. Oficiali americani au declarat că trupele rusești au fost informate înaintea atacurilor cu rachete asupra bazei siriene și că loviturile nu au vizat zone unde acestea erau prezente.

Guvernatorul provinciei Homs, unde au avut loc atacurile cu rachetă, a susținut că acestea „servesc intereselor grupărilor armate teroriste”. Prima reacție a lui Putin a venit de la purtătorul de cuvânt al Kremlinului, acesta calificând atacul SUA ca pe o „agresiune” care încalcă legea internațională și a susținut că Siria nu deține arme chimice. El a arătat că relațiile SUA-Rusia vor suferi „daune semnificative”.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant).

Bilanțul conflictului din Siria depășește 270.000 de morți.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Votul în Republica Moldova s-a încheiat /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu