Mesajul de Paște al Episcopului greco-catolic de Cluj: „Astăzi, accentul se pune mai mult pe ospăț și mai puțin pe înțelesul spiritual al sărbătorii”

Mesajul de Paște al Episcopului greco-catolic de Cluj: Astăzi, accentul se pune mai mult pe ospăț și mai puțin pe înțelesul spiritual al sărbătorii
Publicat: 10/04/2017, 13:02

Episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, recomandă o mai mare pregătire spirituală, pentru curățenia sufletului, în această perioadă, acesta declarând, luni, într-o conferință de presă, că această perioadă a Paștilor este și un moment al reconcilierii, pentru o schimbare în viața noastră, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Cu suflet curat și candele aprinse, cântăm, cu reînnoită credință, imnul victoriei «Hristos a Înviat!», intrând în bisericile strălucitor împodobite în lumină. Apoi, în jurul meselor bogate, familiile creștine gustă împreună bucuria comuniunii și savurează bucatele tradiționale, pâinea și vinul binecuvântate, mielul, ouăle roșii, cozonacii și alte bucate tradiționale pregătite special pentru ziua sărbătorii. Ar fi frumos să fie așa în fiecare familie creștină. Uneori însă, astăzi, accentul se pune mai mult pe ospăț și mai puțin pe înțelesul spiritual al sărbătorii. Pentru mulți, bucatele, ospățul sunt mai importante decât motivul celebrării. La nivelul pregătirii spirituale, ceea ce îi sfătuim pe credincioșii noștru este să ne reamintim că purtăm în trupul nostru muritor o entitate nemuritoare care este sufletul, suntem chemați în aceste zile să ieșim din întunericul obișnuințelor noastre, să ne curățim sufletul, să-l lăsăm să fie luminat de harul Spiritului Sfânt. În primul rând curățire sufletească, împreună cu cei din familie și societate, este și un moment al reconcilierii, să încercăm să simțim trecerea din moarte la viață, să se schimbe ceva în viața noastră”, a spus PS Florentin Crihălmeanu.

Potrivit acestuia, faptul că Hristos a înviat acum 2000 de ani „nu este doar o așezare la masă”.

„Vedem la televizor abundența de bunuri, de produse, de mâncăruri, dar dacă întrebi pe omul de rând ce sunt Paștile, mă întreb câți spun că sunt Învierea Domnului. Nu e doar o așezare la masă că a înviat Hristos acum 2000 de ani. Dacă nu simt bucuria asta, înseamnă că, pentru mine, sărbătorile nu au rost, Paștile sunt altceva. Hristos a venit ca, prin moartea Lui, să ne elibereze de frica de moarte”, a mai spus PS Florentin Crihălmeanu.

În Pastorala de Paști intitulată „Trecerea Domnului și trecerea noastră”, care va fi citită duminică în bisericile de pe raza Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu a arătat că în fiecare an, natura preîntâmpină mărita celebrare a Învierii Domnului, „îmbrăcând haina pomilor în floare și chemându-ne să înveșmântăm și noi haina curată de sărbătoare”.

„Unii se întreabă și astăzi ce reprezintă această rânduială a Paștilor? De unde provin aceste tradiții? Ce importanță ar putea avea pentru mine, astăzi, participarea la aceste slujbe, ritualuri?”, a subliniat episcopul.

Potrivit acestuia, sărbătoarea Paștilor era, în jurul secolului I, în primul rând, o jertfă rituală la templu și, apoi, o masă rituală în familie.

„Pornim de la contextul Cinei de taină pe care Isus o petrece cu apostolii. Sosind ziua Azimelor, trebuiau jertfite Paștile, adică împlinirea ritualului Legii Vechi. Era perioada în care, la templu, preoții jertfeau mieii de Paști. Așadar, putem afirma că ei vor celebra cu adevărat o cină de Paști, dar cu anumite particularități. (…) Ne întrebăm ce înseamnă Paștile pentru noi, cei de astăzi? Paștile sunt trecerea noastră spre ceea ce nu este trecător, spre Dumnezeu care rămâne în veci, prin mijlocirea harurilor pătimirii Domnului nostru Isus Hristos și a glorioasei Sale Învieri. Așadar, dacă astăzi fiii noștri ne întreabă: ce înseamnă acest ritual? De ce trebuie să participăm la această sărbătoare? Care este semnificația ei? Să răspundem, cu bucuria celor înviați cu Hristos prin Botez, că este cea dintâi sărbătoarea a noastră, a creștinilor, și cea mai importantă, în care Hristos a Înviat pentru ca noi să putem trece de pe pământ la Cer”, a menționat episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță, înmormântat fără fast, într-un cadru restrâns, similar cu ceremonia lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Harry Gregson-Williams: Moștenirea sonoră din Gladiator, continuată. Prieten și ucenic al lui Hans Zimmer