Experții știu din pasajele Bibliei că participanții mâncau pâine nedospită și beau vin, dar alte detalii sunt mai obscure.
Celebra pictură a lui Leonardo Da Vinci înfățișează detalii uimitoare, unele descoperite abia recent, la ultima restaurare de la sfârșitul anilor ’90. Aceste detalii includ un fel de mâncare care pare scoasă din context: pește la grătar cu felii de portocale. Deși nu era un fel de mâncare comun pe vremea lui Iisus, țiparul și portocalele reprezentau un meniu des întâlnit în Italia secolului al XV-lea, în timpul lui Da Vinci.
Fructe precum strugurii și smochinele erau abundente în această regiune, dar nu existau la începutul primăverii. Este posibil totuși să fi existat la masa acestora smochine uscate, scrie Descoperă.
De asemenea, mielul nu putea fi servit la Cina cea de Taină, după cum afirmă Papa Benedict al XVI-lea. Fostul Pontif afirmă că locul mielului a fost luat de Iisus, conform pasajului biblic „luați și mâncați, acesta este corpul meu”, împărțind apostolilor pâinea și vinul.