Filmul prinderii lui Sebastian Ghiță în Serbia. Cum s-a dat de gol după 4 luni cel mai căutat fugar român

Filmul prinderii lui Sebastian Ghiță în Serbia. Cum s-a dat de gol după 4 luni cel mai căutat fugar român

Inculpat în 5 dosare penale și cu două mandate de arestare preventivă în lipsă pe numele său, Sebastian Ghiță a fost prins după aproape 4 luni de la dispariția sa de sub filajul polițiștilor care îl urmăreau atât fizic, cât și tehnic, pe 19 decembrie 2016, chiar după petrecerea de adio organizată de SRI pentru membrii Comisiei parlamentare de control asupra serviciului, din care Ghiță făcea parte. În toată această perioadă, în care DNA a acuzat Poliția că nu și-a făcut treaba scăpându-l pe Ghiță de sub supraveghere, fără să ofere o explicație publică pentru cum a reușit acesta să fugă din țară, Ghiță a lansat sistematic mesaje împotriva justiției din România, încercând să acrediteze ideea că dosarele sunt făcute la comandă, pe criterii politice. Singura informație validată oficial și care a avut un efect devastator a fost una singură: relația extrem de apropiată dintre generalul SRI Florian Coldea, șeful operativ al serviciului, și Sebastian Ghiță, care își petreceau vacanțele împreună, cel puțin în 2012. Dezvăluirea lui Ghiță a dus la schimbarea din funcție a prim-adjunctului SRI, care a fost trecut în rezervă.

Reținerea lui Ghiță a avut loc pe o stradă din Belgrad, în jurul orei 23.45, unde Ghiță se afla însoțit de fratele său, Alexandru Ghiță, chiar după ce ieșiseră din casa unde locuia temporar fostul deputat fugar, arată surse apropiate anchetei, citate de Mediafax. Astfel, cel care ar fi condus practic autoritățile care îl căutau pe Ghiță direct la țintă ar fi fost chiar fratele acestuia, care era supravegheat. De altfel, Ghiță ar fi ținut legătura în perioada cât a fost fugit cu mai multe persoane din anturajul său, o femeie care se află în relații foarte apropiate cu acesta mergând în Serbia cel puțin o dată, mai arată sursele. Consultantul politic Dan Andronic a fost și el în Serbia, el fiind chiar audiat la poliție în legătură cu posibila legătură cu Ghiță, însă a negat că în vizita sa s-a a luat legătura cu fugarul.

În momentul în care a fost pus să se legitimeze de către polițiștii sârbi, Ghiță a prezentat documente de identitate false, de Slovenia. Ghiță le-a vorbit însă în limba engleză polițiștilor, susținând că este un student sloven, lucru total implauzibil, dat fiind că slovenii cunosc limba sârbă, provenind din fosta Iugoslavie.

„Era însoțit de fratele lui. Nu s-a opus reținerii, nici nu avea cum. Era pur și simplu pe stradă, nu era însoțit de forțe”, a declarat ministrul de Interne Carmen Dan, care a arătat că Alexandru Ghiță avea documentele autentice de identificare la el.

Reținerea lui Ghiță s-a făcut după ce sârbii au primit informații de la români că în locuința respectivă se află Sebastian Ghiță. De altfel, Poliția Română a mulțumit într-un comunicat de presă autorităților din nu mai puțin de 10 țări, care au contribuit la prinderea lui Sebastian Ghiță: Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croația, Austria, Italia și Franța. Munca nu a fost doar a Poliției, așa cum a încercat să acrediteze ideea încă de dimineață ministrul de Interne Carmen Dan, ci și a „partenerilor interni”. Nuanța a apărut și în declarația prim-ministrului Sorin Grindeanu, care a felicitat pe lângă Poliție și „toate structurile care au contribuit”.

Menționarea acestor țări a acreditat ideea că Ghiță ar fi fost fizic acolo, însă informația nu a fost confirmată. Totuși, presa de la Belgrad arată că Ghiță ar fi ajuns în Serbia de la Istanbul.

„Autoritățile sârbe au avut toate informațiile în așa fel încât să îl poată reține. Procedurile de extrădare sunt specifice, în acest moment statul sârb, prin poliție, derulează proceduri specifice în sensul că vor întocmi un dosar penal pentru că a prezentat documente false. După finalizarea acestor proceduri, urmează procedura de extrădare care se derulează prin Ministerul Justiției. În momentul în care va fi finalizată procedura de extrădare, poliția română se va deplasa în Serbia și se va ocupa de activitățile specifice de însoțire, de aducere în România. În acest moment, el este sub autoritatea poliției sârbe”, a declarat ministrul de Interne Carmen Dan, la Digi 24.

Ce urmează. Când ajunge în România Sebastian Ghiță

În prezent, procurorii sârbi l-au reținut pentru 48 de ore pe Sebastian Ghiță, în baza mandatului de arestare emis din România. Leposava Vujanovic, o purtătoare de cuvânt a procuraturii, a explicat că mai întâi se va decide asupra cursului anchetei privind infracțiunea de folosire a actelor false și abia apoi asupra extrădării, conform agenției Tanjug.

Ministrul de Interne Carmen Dan a arătat că procedura va fi una de durată, avansând un termen de cel puțin 40 de zile. Practic, după cum arată și presa sârbă, Ghiță va fi anchetat mai întâi de autoritățile sârbe pentru infracțiunea pe care a comis-o pe teritoriul Serbiei – folosirea de acte false, abia apoi un judecător urmând să decidă cum încheie acest demers judiciar și dacă dă curs cererii de extrădare pe care România urmează să o trimită, prin Ministerul Justiției, în acest sens.

România nu are un tratat direct privind extrădarea cu Serbia, însă MinisterulJustiției a arătat căextrădarea lui Sebastian Ghiță din Serbia se poate cere în baza Convenției europene de extrădare. Procedura este demarată imediat ce instanța emitentă a mandatului de arestare preventivă, în speță Tribunalul Prahova, constată că inculpatul a fost localizat și că sunt îndeplinite condițiile legale pentru a cere extrădarea.

„Credem că deja a ajuns în fața judecătorilor. Noi nu ne putem amesteca în procedura din Serbia. Dânșii au libertatea să își exercite competențele în limita legislației de acolo”, a declarat Carmen Dan, ministrul de Interne.

De asemenea, este în vigoare, prin declarație de succesiune, un tratat moștenit de la comuniști și încheiat între Republica Populară Română și Republica Populară Federativă Iugoslavia, ratificat în 1961, care prevede și extrădarea infractorilor între cele două state.

Ghiță – 2 mandate de arestare și 5 dosare penale

Pe numele lui Sebastian Ghiță au fost emise două mandate de arestare în lipsă, primul după ce a încălcat măsura controlului judiciar,acesta fiind dat ulterior în urmărire națională și internațională.

Fostul deputat are, până acum, cinci dosare penale. În cel de-al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghiță, procurorii DNA Ploiești au cerut arestarea în lipsă pentru fostul deputat, acesta fiind acuzat de intervenții contra-cost pentru acordarea unor contracte IT cu statul unor firme, unul dintre cei la care ar fi intervenit fiind fostul premier Victor Ponta. Tribunalul Prahova a admis solicitarea procurorilor.

Fostul parlamentar este trimis în judecată în două dosare. În iunie 2016, Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată, alături de foști șefi de poliție și procurori din Prahova, fostul deputat fiind acuzat de două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare de bani, șantaj, două infracțiuni de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității și conducerea unei mașini fără permis.În iulie 2015, Sebastian Ghiță și fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădesc, au fost trimiși în judecată de către DNA în dosarul în care procurorii îl acuză pe Ghiță că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanțare de la bugetul local pentru asociația Basket Club Asesoft.

Totodată, Sebastian Ghiță este urmărit penal în alte două dosare. Este vorba de cauza privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 și dosarul în care Iulian Herțanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, este acuzat de fraude cu fonduri europene și alte infracțiuni.

În dosarul în care a fost citat în ziua în care autoritățile au aflat că Ghiță a dispărut, ulterior instanța aprobând mandatul de arestare preventivă în lipsă, procurorii DNA Ploiești susțin că, pentru desemnarea drept candidat pe listele PSD a lui Sebastian Ghiță, într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Victor Ponta și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acestuia pe lista de candidați. Confirmarea propunerii ar fi fost făcută de Ponta în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine, fostul premier al Marii Britanii, Tony Blair.

Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la Ghiță, potrivit DNA.

„Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare”, se arăta într-un comunicat remis de DNA.

Pentru a crea aparența că vizita lui Tony Blair în România nu are loc la inițiativa partidului, mai arăta DNA, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea fostului premier al Marii Britanii cu Victor Ponta ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi.

„În acest scop, Ponta Victor împreună cu Ghiță Sebastian i-au solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că aceasta avea loc la inițiativa lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de Ghiță Sebastian Aurelian prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse. În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivență cu inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, încheierea succesivă a două contracte”, se mai arăta în comunicatul DNA.

Filmul dispariției lui Ghiță din România, de la petrecerea SRI la răsturnarea generalului Coldea

19 decembrie 2016, în cursul zilei,după ce Ghiță a venit la Poliție, DNA Ploiești „a dispus prin ordonanță, efectuarea de activități ce nu au presupus un control în trafic sau limitarea libertății inculpatului”. Măsurile au fost puse în executare de Direcția Operațiuni Speciale, arată Poliția Română.

19 decembrie, ora 19.00,Sebastian Ghiță merge la o vilă de protocol a SRI, unde participă la o reuniune cu conducerea SRI, inclusiv cu directorul Eduard Hellvig, la care au participat parlamentarii din Comisia de Control a SRI care tocmai și-a încheiat mandatul.

Deputatul PNL Cezar Preda, fost membru al Comisiei de control a SRI, povestește că a declarat joi că Sebastian Ghiță a fost prezent la întâlnire și că a fost „foarte volubil, colegial, colocvial”.

„Nu a fost o recepție. Președintele comisiei (Georgian Pop – n.r.) ne-a sunat, ne-a informat că la sfârșitul mandatului nostru de parlamentari vom avea o întâlnire cu conducerea SRI, pentru a face așa cum se face bilianțul și modul în care până la urmă se concretizează colaborarea noastră. Eu m-am conformat, la ora șapte seara m-am dus la locul prevăzut. Acolo erau toți cei nouă membri ai Comisiei SRI. (…) A fost și domnul Sebastian Ghiță. Am fost în aceeași încăpere”, a declarat deputatul Cezar Preda, la Parlament.

Cezar Preda a afirmat că toți foștii membri ai comisiei au plecat aprope în același timp de la întâlnire.

„Am plecat aproape toți o dată. Nu au existat alte discuții decât discuțiile formale între noi, pe fotolii stăteam de vorbă și vorbeam unul cu celălalt”, a spus Cezar Preda.

Cezar Preda a afirmat că nu a avut loc o discuție privată între Sebastian Ghiță și directorul SRI Eduard Hellving, precizând că întâlnirea a avut loc într-o vilă de protocol.

Întrebat dacă Sebastian Ghiță i s-a părut schimbat, Cezar Preda a spus că acesta era „foarte volubil, colegial, colocvial”.

„Nici nu m-am gândit vreodată că se poate ajunge în situația asta în care eu trebuie să mă gândesc acum care era starea de spirit a domnului Ghiță, care a plecat”, a spus Cezar Preda.

Deputatul Georgian Pop, șeful Comisiei pentru Controlul SRI, a povestit și el cum a decurs întâlnirea cu șefii SRI.

„A fost o întâlnire tradițională, la final de mandat – luni s-a încheiat mandatul Comisiei parlamentare de control al activității SRI – era tradiția să se întâlnească membrii Comisiei cu conducerea SRI. A fost o chestiune formală, scurtă, am stat, ne-am strâns mâna la final de an. Eu personal am vrut să le mulțumesc tuturor membrilor Comisiei, mai ales că doar trei dintre noi suntem parlamentari în continuare”, a spus Georgian Pop.

El a arătat că la întâlnire a participat membrii Biroul executiv al Serviciului, respectiv directorul, prim-adjunctul, directorii adjuncți, secretarul general, precum și toți membrii comisiei.

Întrebat dacă se prefigurează un nou caz „Omar Hayssam”, deputatul PSD a răspuns: „Nu pot să evaluez”.

19 decembrie, noaptea,surse judiciare arată că filajul polițiștilor de la Direcția Operațiuni Speciale îl pierde pur și simplu pe Ghiță. Fostul parlamentar ar fi fost văzut ultima dată de cei care îl monitorizau luni seara, în timp ce se îndrepta către locuința sa din Ploiești, după ce mașina lui ar fi dispărut din raza vizuală a polițiștilor.

Sursele citate susțin că polițiștii care îl supravegheau ar fi spus că acesta conducea cu peste 200 km/h și că un alt autoturism i-ar fi blocat pe polițiști. Ulterior, mașina în care se afla Sebastian Ghiță a fost găsită la locuința sa, astfel că cei care efectuau filajul ar fi crezut că doarme, au precizat sursele Mediafax.

20 decembrie, dimineața,polițiștii de la filaj s-au prins că Ghiță nu a dormit. Sau cel puțin nu acasă la el.

20 decembrie, pentru că „nu a mai fost semnalată prezența inculpatului la locuința din municipiul Ploiești”, Ghiță a fost citat la sediul IPJ Prahova. Ghiță nu a venit, astfel că polițiștii au informat ÎCCJ.

Polițiștii ar fi anunțat procurorul că Sebastian Ghiță nu e de găsit abia în jurul orei 16.00, susțin sursele Mediafax.

„În această situație, s-a solicitat sprijin și Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, care a intensificat verificările la punctele de trecere a frontierei. Până în prezent, nu au fost identificate date care să confirme ieșirea din țară a persoanei în cauză”, arată Poliția Română.

21 decembrie, ora 12,procurorii DNA Ploiești îl citează pe Ghiță pentru audieri în dosarul Ponta – Blair, în care este acuzat de spălare de bani. Sebastian Ghiță nu s-a prezentat, în fața procurorilor ajungând doar avocații săi, care au spus că nu au putut lua legătura cu Ghiță.

21 decembrie,DNA Ploiești a emis mandat de aducere pe numele lui Sebastian Ghiță, pentru ca polițiștii să îl poată căuta. Polițiștii au făcut inclusiv filtre în trafic, în județul Prahova, în speranța că îl vor depista pe Ghiță.

„Conform art 265 CPP, „O persoană poate fi adusă în fața organului de urmărire penală sau a instanței de judecată pe baza unui mandat de aducere, dacă, fiind anterior citată, nu s-a prezentat, în mod nejustificat, iar ascultarea ori prezența ei este necesară, sau dacă nu a fost posibilă comunicarea corespunzătoare a citației și împrejurările indică fără echivoc că persoana se sustrage de la primirea citației”, arată Poliția.

Polițiștii au verificat mai multe adrese, fără a-l găsi pe Sebastian Ghiță. Ulterior, DNA Ploiești a emis un nou mandat de aducere, cu termen de executare „momentul depistării”, astfel că „Poliția Română și Poliția de Frontieră Română au extins activitățile în vederea identificării inculpatului”.

Potrivit reprezentanților IJP Prahova, Poliția Prahova a trimis joi dimineață o adresă prin care instanța a fost informată că Sebastian Ghiță nu a fost găsit de polițiști, pe numele său existând un mandat de aducere emis de procurorii DNA.

22 decembrie,după-amiază,Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a solicitat, de urgență, șefului Poliției Române, efectuarea unei anchete interne cu privire la modul în care au acționat polițiștii în cazul dispariției fostului deputat Sebastian Ghiță, urmând a fi dispuse măsuri în consecință, conform M.A.I.

28 decembrie: Apare prima înregistrare cu Sebastian Ghiță, prezentată de România TV. Fostul parlamentar declară că a cunoscut-o pe Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef DNA, în sediile SRI, la K2, K4 și T14, și că s-ar fi întâlnit cu aceasta de „minim 2 ori pe săptămână încă din 2010 până în 2014”, la discuții fiind prezent și Florian Coldea.

3 ianuarie: Sebastian Ghiță, o nouă înregistrare: Kovesi mi-a spus cum să adun probe împotriva lui Vântu. A vrut să-l doboare.

5 ianuarie 2017.Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis să emită un mandat de arestare preventivă în lipsă, pe numele lui Sebastian Ghiță, care dispăruse de aproape trei săptămâni.

9 ianuarie: Postul România TV prezintă o caseta care îl arăta pe Florian Coldea la vila lui Sebastian Ghiță de la Cheia.

11 ianuarie: Ghiță revine într-o nouă înregistrare în care vorbește despre vacanțele cu familia Coldea.

17 ianuarie: SRI anunță că Florian Coldea a cerut trecerea în rezervă, decizia fiind luată chiar dacă verificările demarate în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță arătau că nu a încălcat legea.

Prim-adjunctul SRI a fost suspendat din funcție, fiind pus la dispoziția directorului SRI Eduard Hellvig, pe perioada unei anchete interne a SRI care să verifice dacă afirmațiile și dovezile publicate de Sebastian Ghiță, privind petrecerea unor vacanțe în străinătate împreună cu Coldea, sunt reale. Sebastian Ghiță a arătat că familiile Coldea și Ghiță și-au făcut mai multe vacanțe împreună în Seychelles, Toscana sau Paris, el prezentând o factură de cazare la o vilă din Toscana, din 2012, în care apar numele lui Coldea, Ghiță și al lui Vasile Dâncu, respectiv ale soțiilor acestora.

24 ianuarie: Președintele Klaus Iohannis cere Poliției Române să explice cum l-a pierdut pe fostul parlamentar Sebastian Ghiță și să spună de ce nu îl găsește, menționând că „dacă nici asta nu o pot face, atunci cu ce se mai ocupă?”

27 februarie: Procurorii DNA Ploiești anunță că Ghiță este cercetat într-un nou dosar, existând suspiciuni că acesta ar fi cerut peste 50 milioane de euro de la diverse firme IT pentru ca acestea să obțină contracte cu statul. Companiile Asesoft International și Teamnet International sunt puse sub urmărire penală, la fel ca și directorii lor, Ciprian Anastasescu și Bogdan Padiu, cumnatul, respectiv fostul coleg de liceu ai lui Sebastian Ghiță.

15 martie: Premierul Sorin Grindeanu și procurorul General al României infirmă că Sebastian Ghiță ar fi fost localizat în Serbia, după ce informația a apărut în spațiul public.

15 martie: Magistrații Tribunalului Prahova decid emitera unui al doilea mandat de arestare în lipsă

24 martie:Consultantul politic Dan Andronic a fost audiat de polițiști în dosarul privind dispariția lui Sebastian Ghiță. „Nu m-am văzut cu Ghiță în Serbia sau oriunde în altă parte”, a scris Dan Andronic pe pagina sa de Facebook, precizând că polițiștii l-au întrebat dacă sunt reale informațiile apărute în spațiul public referitoare la o întâlnire între el și Sebastian Ghiță, care ar fi avut loc după dispariția fostului deputat.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...