Prima pagină » Știri externe » Șeful Comisiei Electorale din Turcia: Buletinele de vot neștampilate sunt valide. OSCE: Referendumul, desfășurat pe un teren „inegal”

Șeful Comisiei Electorale din Turcia: Buletinele de vot neștampilate sunt valide. OSCE: Referendumul, desfășurat pe un teren „inegal”

Șeful Comisiei Electorale din Turcia: Buletinele de vot neștampilate sunt valide. OSCE: Referendumul, desfășurat pe un teren „inegal
Buletinele de vot folosite la referendumul privind introducerea sistemului prezidențial sunt valide, a declarat Sadi Guven, președintele Înaltei Comisii Electorale (YSK), după ce partidele de opoziție au contestat decizia instituției de a aproba folosirea de buletine neștampilate, notează Reuters. De cealaltă parte, misiunea de observatori din partea OSCE și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) arată că referendumul din Turcia s-a desfășurat în condiții inechitabile și nu s-a ridicat la nivelul standardelor Consiliului Europei.

Buletinele de vot oferite alegătorilor au fost produse de Înalta Comisie Electorală și sunt valide, a declarat Guven, care a precizat că decizia instituției de a aproba folosirea buletinelor neștampilate nu este fără precedent pentru că o astfel de practică a mai fost anterior permisă de autorități.

Oficialul turc a mai declarat că decizia a fost luată înainte de introducerea rezultatelor în sistem, adăugând că reprezentanții partidului de guvernământ, dar și ai formațiunilor de opoziție, au fost prezenți la aproape toate secțiile de vot și au semnat procesele verbale.

Partidul Popular Republican (CHP), principalul partid de opoziție din Turcia, a anunțat că va contesta rezultatul referendumului și solicită renumărarea a peste 60% din voturi, criticând decizia de a număra și buletinele care nu au fost ștampilate de oficialii turci.

OSCE: Referendumul din Turcia s-a desfășurat în condiții inechitabile

Observatorii și-au exprimat temeri și în legătură cu decizia autorității electorale turce de a permite numărarea buletinelor de vot neștampilate, informează site-ul Deutsche Welle.
 
„Schimbările târzii ale procedurilor de numărare au eliminat o garanție importantă”, a declarat europarlamentarul român Cezar Florin Preda, șeful delegației APCE.
 
„În general, referendumul nu s-a ridicat la nivelul standardelor Consiliului Europei. Cadrul legal a fost inadecvat pentru desfășurarea unui proces cu adevărat democratic”, a completat Preda.
 
Referendumul s-a desfășurat pe „un teren inegal”, într-un mediu politic în care „libertățile fundamentale pentru un proces cu adevărat democratic au fost curmate în condițiile stării de urgență, și cele două tabere nu au beneficiat oportunități egale pentru a-și prezenta argumentele votanților”, afirmă Tana de Zulueta, liderul observatorilor internaționali din partea OSCE.
 
Campania din mass-media a fost dominată de susținătorii instituirii sistemului prezidențial, un factor, care alături de arestarea a numeroși jurnaliști și închiderea unor instituții media, a „redus accesul votanților la o pluralitate de opinii”, a mai notat De Zulueta.

Citește și