Acordul permite relocarea în SUA a până la 1.250 de solicitanți de azil din Australia, în schimbul preluării unor imigranți din Guatemala, Honduras și El Salvador care au cerut azil în Statele Unite.
Acordul va fi onorat, deși nu în mod necesar cu mare ardoare, a declarat vicepreședintele american, aflat în vizită la Canberra.
Australia a refuzat să primească azilanții reținuți în centre de refugiați din țări precum Nauru, Papua Noua Guinee sau chiar Cambodgia. Cei mai mulți dintre aceștia sunt bărbați originari din Iran, Afganistan sau Irak.
Organizațiile umanitare au descris condițiile din aceste centre ca fiind neigienice, iar mulți azilanți sunt supuși în mod frecvent abuzurilor, inclusiv de natură sexuală.
Autoritățile australiene au respins aceste informații, spunând că reprezintă „acuzații nefondate”.
La începutul mandatului său, Donald Trump a avut o discuție telefonică cu Malcom Turnball, premierul Australiei, despre acordul în privința relocarea refugiaților, conversație catalogată de liderul de la Casa Albă ca fiind „nesatisfăcătoare”.
Trump a declarat despre acest acord, negociat în timpul lui Barack Obama, că este „o înțelegere stupidă”.
Turnbull a afirmat că este dezamăgit de detaliile discutate în conversația telefonică, pe care a descris-o ca fiind foarte „clară și directă”.