Prima pagină » Știri » Filmul complet al tragediei din Munții Retezat. Tibi Ușeriu: „La noi toți cred că nouă nu ni se întâmplă”

Filmul complet al tragediei din Munții Retezat. Tibi Ușeriu: „La noi toți cred că nouă nu ni se întâmplă”

Filmul complet al tragediei din Munții Retezat. Tibi Ușeriu: „La noi toți cred că nouă nu ni se întâmplă
Tragedia din Masivul Retezat s-a petrecut în timpul unei excursii de trei zile organizate de tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, grupul de turiști urmând să escaladeze Vârful Peleaga, la 2.509 m altitudine. Specialiștii și autoritățile spun că ar fi trebuit să se țină cont de avertizările meteo.

Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, de 13 și 14 ani, recunoscuți în lume pentru rezultatele obținute în alpinism, făceau parte dintr-un grup de 7 de persoane, minori și adulți, care își propusese să ajungă pe Vârful Peleaga din Masivul Retezat, în cadrul unei excursii anunțate și organizate de Clubul Montan Altitudine din Râșnov, condus de tatăl Getei, cu mult timp înainte, care făcea parte din Circuitul „7 munți din grădina Carpaților”.

Potrivit programului afișat pe site-ul clubului, pentru ziua de sâmbătă, când turiștii au fost surprinși de avalanșă, plecarea s-a făcut la ora 08.00, pe traseul Cabana Pietrele – Cabana Gențiana – Curmatura Bucurii – Lacul Bucura, 2040m – Custura Bucurei – Vârful Peleaga, 2509m – Căldarea Berbecilor – Lacul Bucura – Cabana Pietrele, pe un traseu de 7-9 ore. Deși meteorologii au anunțat că vremea se înrăutățește și că există pericol de avalanșă în munți, organizatorul excursiei a decis ca, totuși, excursia să continue.

„Salvamontul a dat avertizări din timp pe riscul de avalanșă, a explicat acest lucru și trebuia să fie luat în considerare și respectat. Avertismentele date de autorități trebuie luate în serios. În momentul în care cineva acționează împotriva acestor recomandări face acest lucru pe propria răspundere. Ancheta va stabili cine este de vină”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afecerilor Interne (MAI) și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

„La noi nu se respectă niciodată avertizările, toți cred că nouă nu ni se întâmplă, că putem gestiona situația. (…) Cred că responsabilitatea revine în întregime celui care a organizat expediția. Cred că a fost avertizare de gradul cinci, deja de la gradul trei e pericolul mare să te aventurezi. Gradul cinci înseamnă aproape că 100% mori. (…) Eu cred că deja se trece la inconștiență”, a declarant sportivul Tibi Ușeriu pentru MEDIAFAX.

În paralel, un alt grup, de 51 de persoane, făcea o dumeție în aceeași zonă. La un moment dat, cele două grupuri de turiști s-au întâlnit pe traseul către creastă.

„Au luat-o pe traseul acela, era zonă de avalanșă clar și evenimentul s-a produs. Avalanșa nu a fost declanșată de noi pentru că noi eram mult mai înainte. Noi nu ne-am deplasat pe un traseu cu risc de avalanșă, întotdeauna am evaluat bine, unde erau zone expuse pur și simplu le-am ocolit pentru că din cauza zăpezii foarte mari a apărut acest risc. De aceea am ales acel traseu pe creasta muntelui. Dacă nu ne duceam și noi pe acolo, dar nu era cazul. Au zis că vor veni și ei cu noi, că vor merge pe acel traseu, dar când a fost bifurcație pur și simplu ei au luat-o înainte pe jos, în dreapta, noi am luat-o în stânga. Am crezut că vor face acea buclă și că vor urca și ei în creastă. Vizibilitatea fiind foarte mică nu i-am mai văzut ulterior și eram preocupat mai mult de grupul meu decât pe unde au luat-o alții”, a povestit un bărbat care a alertat autoritățile, membru al grupului de 51 de turiși.

„Am înțeles că au spus (turiștii din grupul de 51 – nr.) că la un moment dat s-au despărțit, ei mergând pe traseul de iarnă și ceilalți pe traseul de vară. Nu există două trasee acolo. Doar traseul de vară. Nu trebuie să ai studii doctorale ca să realizezi că dacă două zile ninge dumnezeiește zăpada nu este stabilizată și la cel mai mic sunet produs avalanșa poate pleca. Oamenii muntelui știu toate aceste lucruri, nici nu trebuie să merg eu să îi trag de mâneca”, a explicat pentru MEDIAFAX șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu.

Grupul format din 51 de persoane și-a continuat ascensiunea spre creastă, însă la un moment dat s-au auzit țipete.

„Distanța între noi și ei în momentul în care s-au auzit țipetele era vreo 700-800 de metri. Noi eram sus pe creastă și ei erau în vale, iar accidentații erau jos, în Căldarea Berbecilor, duși tocmai la vale. Am abandonat ascensiunea, ne-am întors undeva în Vale și am așteptat să ne regrupăm”, povestește bărbatul care a anunțat accidentul la 112.

Cel mai greu a fost să-i convingă pe părinții care și-au pierdut copiii să-i abandoneze.

„Cel mai dramatic lucru care s-a întâmplat ieri a fost echipa pe care am trimis-o acolo să convingă părinții să-și abandoneze copiii care erau decedați și să urce în creastă, să vină alături de noi. Dacă nu făceau acest lucru ei erau doi bărbați, două femei și o fetiță, cei care au scăpat, dacă nu făceau acest lucru exista posibilitatea să moară și ei la locul respectiv, pentru că temperatura era între -15, -20 de grade. Ei erau răniți, debusolați și nu aveau simțul orientării. Nu aveau semnal GSM, adică nu puteau anunța accidentul, nu putea veni nimeni după ei”, a mai explicat bărbatul.

Potrivit sursei citate, e posibil ca micuții să fi murit ca urmare a faptului că s-au lovit de stânci.

„Cred că ăsta a fost și motivul decesului, pentru că în timp ce erau proiectați de acea avalanșă la vale sigur au fost loviți. Ceilalți, adulții, s-au zbătut, au făcut mișcări de înot cum se face într-o avalanșă și așa au scăpat. Am înțeles că erau alpiniști experimentați, mai ales copiii, care erau copiii de aur ai alpinismului românesc. Erau echipați, erau oameni de munte. A fost doar neșansa”, susține bărbatul.

Sursa citată, ghid montan și care se afla într-o tabăra organizată în Retezat, spune că riscul de avalanșă a fost anunțat, susținând că „la munte există risc de avalanșă din luna noiembrie până în luna mai, în toți munții României”.

Dor Geta Popescu, unul dintre cei doi copii decedați, deținea opt recorduri mondiale de vârstă. Tatăl ei îi era mentor, însoțind-o adeseori pe traseele montane. Șeful Salvamont Zărnești, Ioan Pivodă, a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu a apreciat niciodată faptul că Ovidiu Popescu, își supunea fetele, Dor Geta și Crina Coco Popescu, unor riscuri prea mari pentru niște copii doar de dragul performanței.

„N-am apreciat niciodată ce a făcut Ovidiu Popescu cu fetele lui, încă de la Crina Coco Popescu. Nu poți să faci performanță pe munte cu un copil, pentru că nu e chiar așa de simplu cu muntele și trebuie să ai experiență. Iar experiența se acumulează în timp. Iar un copil nu poți spune că are experiență, oricât de mult i-ar plăcea lui muntele. Nu mai este o joacă. Până la Revoluție nici nu aveau dreptul să se înscrie în vreun club montan copii sub 18 ani”, a spus Pivodă.

El a precizat că salvamontiștii din Hunedoara l-au avertizat pe Ovidiu Popescu de pericolul producerii de avalanșe, însă acesta a ignorat avertismentul și a decis să continue excursia, inclusiv cu copiii.

„Îmi pare rău pentru el (n.r. – Ovidiu Popescu) pentru că și-a pierdut fetița și pentru că, probabil, va răspunde și în fața legii… Dar nu poți să-ți supui copiii la astfel de riscuri pentru performanță. Iar acest gen de performanță eu nu am aplaudat-o. Cunosc foarte bine Retezatul și vă pot spune că avalanșele se pot evita iarna, în zonele unde se știe că se adună cantități foarte mari de zăpadă. Cred că a fost o decizie greșită de a aborda acel traseu de vară, care iarna este deosebit de periculos”, a mai spus șeful Salvamont Zărnești.

El a mai povestit un episod din 2009, când Ovidiu Popescu se afla pe munte, în zona Babele, cu cealaltă fiică, Crina Coco Popescu și au fost surprinși de o vijelie, având nevoie de ajutorul salvamontiștilor.

„Era foarte speriat atunci, s-au ascuns după un bolovan. Nu e în ordine să îți expui copiii mereu la riscuri, chiar dacă lor le place, pentru că la vârsta aceasta ei nu au discernământ și nu pot conștientiza pericolul. După vârsta de 18 ani este cu totul altă treabă. Occidentalii nu-și permit să-și ducă copiii pe munte în condiții dificile”, a precizat Ioan Pivodă.

Psihologii atrag atenția asupra limitei până la care ar trebui să meargă susținerea părinților în obținerea performanței.

„Când ne referim la presiunea familiei, noi, psihologii, aducem în discuție anumite dorințe nerealizate de părinți în propria copilărie și atunci îți dorești ca fiul sau fiica ta să îți repare frustrările copilăriei. Există situații în care copilul nu reușește să se ridice la nivelul dorit de părinți, însă el dă de foarte multe ori semne și arată că nu poate. Cu siguranță că, dacă părintele este atent la ce îi transmite copilul, nu doar la nivel verbal, ci prin semnele comportamentale, înțelege că a ajuns la capătul puterilor și că trebuie să se oprească”, a declarat, pentru MEDIAFAX, psihologul Mirela Zivari.

Potrivit unor surse din anturajul familiei, Ovidiu Popescu locuia la Râșnov cu fata cea mică, Dor, după ce a divorțat de soția lui, aceasta locuind la Cluj. Crina Coco Popescu se află în Italia și se va întoarce acasă pentru înmormântarea sorei sale.

Dor Geta Popescu se antrena în cadrul acestei excursii pentru următoara expediție, din vară, când dorea să cucerească un nou vârf Lenin Peak 7134 metri – unde urmau 18 zile consecutive de ascensiune, un mod de abordare complex și un tip de aclimatizare special. Excursia ar fi urmat să se încheie duminică.