Pedepsele deținuților, reduse cu câte 6 zile la fiecare 30 executate în „condiții necorespunzătoare”. Modificările adoptate de deputații juriști

Pedepsele deținuților, reduse cu câte 6 zile la fiecare 30 executate în „condiții necorespunzătoare. Modificările adoptate de deputații juriști
Publicat: 26/04/2017, 13:52

„La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, și executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare, caz în care pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate suplimentar, șase zile din pedeapsa aplicată”, se arată în cadrul amendamentului propus de președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, și adoptat de deputații juriști, după ce amendamentul formulat de deputatul UDMR, Marton Arpad, privind reducerea cu nouă zile din pedeapsă a fost respins.

„Mi-a plăcut ce a spus un lucrător la ANP: spunea că atunci când are loc o infracțiune, noi ne bucurăm că instanța a dispus o hotărâre de condamnare (…) Și că de fapt problema nu s-a rezolvat, din contră, de abia atunci începe pentru că omul ăla se va întoarce printre noi. Cum se întoarce? Aici e problema și noi trebuie să hotărâm cum se întoarce (…) Cum vorbim de demnitate dacă își face nevoile în prezența altor colegi? (…) Despre asta vorbim aici, despre a nu umili niște oameni. Nu le facem cadou zile de eliberare, nu e o grațiere mascată. Trebuie să gândim că după ce se pronunță o hotărâre de condamnare, ei se vor întoarce și cum se întorc ține de noi toți”, a declarat vicepreședintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Oana Florea.

„În momentul în care în penitenciarele din România nu vor mai exista acele situații pe care noi încercăm să le definim prin lege, ele nu se mai aplică. Nu e o prevedere cum e din codurile existente referitoare la eliberarea condiționată pentru că ea are, sper, o aplicabilitate cât mai scurtă. Atunci când tot acest pachet de care avem mare nevoie va intra în funcțiune în maximum doi-trei ani, sper să nu mai existe aceste probleme pe care le avem astăzi, dar pentru asta e nevoie de o serie de legi. Această lege vizează doar această perioadă (….) depinde doar de noi”, a declarat, la rândul său, deputatul UDMR, Marton Arpad.

Concret, conform modificărilor adoptate de deputații juriști, se consideră executare a pedepsei în condiții necorespunzătoare cazarea în oricare dintre situațiile următoare:

a) cazarea într-un spațiu mai mic sau egal cu 4mp/detinut, care se calculează excluzând suprafața grupului sanitar și a spațiilor de depozitare a alimentelor, prin împărțirea suprafeței totale a camerei de deținere la numărul de persoane cazate în camera respectivă, indiferent de dotarea spațiului în cauză;

b) lipsa accesului la activități în aer liber;

c) lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie;

d) lipsa temperaturii adecvate a camerei;

e) lipsa posibilității de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare de bază precum și a cerințelor de igienă;

f) existența infiltrațiilor umezelii mucegaiului în pereții camerelor de detenție.

„Condițiile acestea sunt enumerate de către CEDO, deci nu sunt invenția Comisiei, ele sunt doar recopiate din decizia CEDO (…) Condițiile nu sunt stabilite de către comisie, adică să nu fie sub 19 grade (n.r – temperatura din spațiul de cazare), adică să nu mori de frig acolo, dar aceste condiții dacă cineva consideră că nu sunt corecte poate să se adreseze CEDO și să le spună că au greșit”, a punctat Nicolicea, la finele dezbaterii.

Totodată, un alt amendament, formulat de deputați de la PSD, UDMR și ALDE, și adoptat de deputații juriști prevede faptul că perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării într-un spațiu necorespunzător se calculează începând cu 24 iulie 2012. Totodată, „dispozițiile prezentului articol nu se aplică în cazul în care persoana a fost despăgubită pentru condiții necorespunzătoare de detenție, prin hotărâri definitive ale instanțelor naționale sau ale Curții Europene a Drepturilor Omului, pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri și a fost transferată sau mutată într-un spațiu de detenție având condiții necorespunzătoare”.

De asemenea, legea interzice transferarea sau mutarea, pentru motive personale, la cererea persoanei condamnate care execută o pedeapsă privativă de libertate, din condiții corespunzătoare în condiții necorespunzătoare de detenție, în scopul de a beneficia de măsura compensatorie.

Dezbaterea pe marginea proiectului de lege va fi reluată marți.

„Până mâine facem un text pe care îl supunem atenției comisiei”, a declarat, în timpul dezbaterii, președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Numărarea voturilor a început. Cum poți vedea online rezultatele pe județe...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online