„Submarinul cu propulsie nucleară USS Michigan va intra în apele din largul Peninsulei Coreea pentru a efectua exerciții comune cu portavionul USS Carl Vinson”, a declarat un oficial militar sud-coreean, sub protecția anonimatului.
În contextul tensiunilor generate de amenințările balistice și nucleare nord-coreene, Statele Unite au trimis portavionul USS Carl Vinson și grupul militar aferent în Marea Japoniei.
Potrivit analiștilor, regimul de la Phenian, condus de Kim Jong-Un, ar putea efectua curând noi teste balistice ori nucleare, situație care ar putea atrage o replică din partea Statelor Unite.
Pe 9 aprilie, Președinția SUA a anunțat că portavionul USS Carl Vinson și grupul naval aferent nu vor mai face escală în Australia și se vor îndrepta spre Marea Japoniei, pe fondul tensiunilor cu regimul din Coreea de Nord. În acel moment, Sean Spicer argumenta că grupul naval trebuie trimis în această zonă pentru descurajarea regimului Kim Jong-Un.
Însă imagini publicate pe 15 aprilie au arătat că navele militare se aflau în Strâmtoarea Sunda, în largul Indoneziei, după care s-au îndreptat de fapt spre nord-vestul Australiei, unde au participat la un exercițiu, iar de acolo ar urma să ajungă în largul Peninsulei Coreea.
Cazul a fost criticat de membri ai Congresului. „În mod cert, acest caz arată o lipsă de comunicare ce generează probleme, deoarece președintele este comandantul forțelor armate, iar James Mattis, secretarul Apărării, aparent i-a spus, potrivit presei, că portavionul și distrugătoarele se îndreptau spre Coreea de Nord, ca demonstrație de forță, când de fapt se îndreptau în direcție opusă, în Australia. Este o problemă foarte gravă dacă nu știm unde sunt mijloacele noastre militare”, a declarat senatoarea republicană Susan Collins.