România are astfel o „rezervă” de venituri pe care le poate obține prin reducerea muncii la negru și prin creșterea numărului de salariați cu forme legale pentru a se încadra în ținta de deficit bugetar de 3% din PIB până la finalul anului.
Numărul de salariați a ajuns în ianuarie 2017, de când sunt ultimele date disponibile, la 4,78 milioane de persoane, în creștere cu peste 160.000 față de ianuarie anul trecut. La fiecare mie de salariați cu salariul mediu (2.100 de lei net), statul primește aproape 20 de milioane de lei net în plus sub formă de impozite și contriÂbuții sociale. Dacă se păstrează ritmul actual de creștere a angajărilor, România va ajunge până la finalul anului la peste 5 miÂlioane de salariați, cel mai ridicat nivel din anul 1999 încoace.
„Creșterea veniturilor din contribuții sociale la buget vine, în principal, din creșterea cu 16% a salariului minim pe economie de la 1.250 de lei la 1.450 de lei brut pe lună. Asta arată că, într-adevăr, sunt foarte mulți angajați în zona gri, adică au salariul minim pe contract și diferențele primite sub alte forme, scoase din firme prin dividende sau alte metode. CompaÂniÂile private «normale» nu mai au mulți salaÂriați plătiți la nivelul minim pe economie, penÂtru că nu mai pot angaja pe nimeni cu salarii atât de mici”, a explicat Valentina Saygo, maÂnaging partner la firma de consultanță fiscală Ask for Accounting.
Cu toate acestea, a adăugat ea, majorarea salariului minim a afectat și companiile care plăteau salarii mai mari decât nivelul minim, pentru că au fost nevoite să crească salariile tuturor angajaților.
În total, veniturile din contribuțiile sociale au crescut cu 14% în primul trimestru al acestui an prin comparație cu perioada similară a anului trecut, ajungând la un cuantum de 16,7 miliarde de lei, potrivit unor date prezentate de Liviu Dragnea, șeful PSD, scrie Ziarul Financiar.