Michael Flynn, care a deținut funcția de consilier prezidențial pentru Siguranță Națională, fusese avertizat de Agenția pentru Informații Militare în anul 2014, în contextul trecerii în rezervă, să nu accepte remunerații din străinătate, arată documente obținute de Comisia pentru Supraveghere a Camerei Reprezentanților.
„Documentele ridică grave semne de întrebare în legătură cu motivele pentru care generalul Michael Flynn a ascuns plățile primite din surse externe, după ce fusese avertizat în mod clar de Pentagon”, a declarat Elijah Cummings, un membru democrat al Comisiei pentru Supraveghere.
„Următorul nostru pas este să avem acces la documentele de la Casa Albă, pentru a putea finaliza investigația. Mulțumesc Departamentului Apărării pentru furnizarea versiunilor clasificate ale acestor documente”, a precizat Cummings.
Fostul consilier prezidențial american pentru Siguranță Națională Michael Flynn probabil a încălcat legea prin refuzul de a dezvălui sume primite din Rusia și Turcia, au anunțat marți șefii Comisiei de Supraveghere din Camera Reprezentanților, citați de cotidianul The Washington Post. Președintele Comisiei, republicanul Jason Chaffetz, și adjunctul acestuia, democratul Elijah E. Cummings, au apreciat că Michael Flynn nici nu a solicitat permisiunea, nici nu a dezvăluit în totalitate, la instalarea în funcție, veniturile obținute după un discurs rostit în Rusia și după activități de lobby în numele Turciei. „Personal, eu nu văd nicio dovadă care să susțină ideea că generalul Flynn s-ar fi conformat legislației”, a spus Chaffetz.
„Ar fi trebuit să solicite permisiunea, urma să raporteze informații, dar nu a făcut-o”, a explicat Cummings.
Michael Flynn, fost consultant electoral al lui Donald Trump și ulterior consilier prezidențial pentru Siguranță Națională, a fost demis în februarie după ce ar fi refuzat să îi dezvăluie vicepreședintelui Mike Pence informații despre întâlnirile cu ambasadorul Rusiei în SUA.
Casa Albă a refuzat să ofere documente Comisiei de Supraveghere
Comisia de Supraveghere a cerut Președinției în martie documente despre autorizațiile de securitate solicitate și primite de Michael Flynn. Pe 19 aprilie, Casa Albă a transmis că nu deține documente relevante în acest caz. „Casa Albă a refuzat să ofere Comisiei orice fragment de document „, a subliniat Cummings.
Michael Flynn a fost demis în februarie din funcția de consilier prezidențial pentru Siguranță Națională după ce au apărut informații că ar fi comunicat cu oficiali din Rusia în campania electorală. La rândul său, Jess Sessions, secretarul american al Justiției, este acuzat că ar fi comunicat cu oficiali ruși.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influențare a rezultatului scrutinului prezidențial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump și în ambiția de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane. „Eforturile Rusiei de a influența scrutinul prezidențial american reprezintă cea mai recentă expresie a dorinței pe care Moscova o are de mult timp de a submina ordinea liberal-democratică occidentală promovată de Statele Unite; activitățile Rusiei demonstrează o escaladare semnificativă din punctul de vedere al modului direct de acțiune, al intensității și scopului eforturilor, comparativ cu operațiunile anterioare”, se arată în versiunea declasificată a Raportul de evaluare elaborat de Comunitatea serviciilor de informații din SUA.
În octombrie 2016, Administrația Statelor Unite a formulat acuzații oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale și legislative.