Potrivit textului aprobat de liderii celor 27 de state UE, negocierile vor fi unitare și în etape. Primul pas îl reprezintă cel al „deconectării” Marii Britanii de Uniunea europeană și stabilirea unui cadru legal clar pentru cetățenii blocului comunitar. După finalirea acestei etape, se va negocia înțelegerea privind relația viitoare a UE cu Londra.
„La început se negociază partea de ieșire a Marii Britanii din UE și numai după ce se face un progres semnificativ în aceste negocieri se trece la partea a doua care poate să stabilească în mare cum n imaginăm o viitoare colaborare între Uniune și Marea Britanie, după Brexitul care se va produce efectiv la începutul lui 2019″, a precizat la finalul discuțiilor președintele Klaus Iohannis.
„Nu avem de gând nimeni dintre cele 27 de state să poarte negocieri separate. Uniunea este importantă și vom negocia doar împreună, nu separat, și nu vom negocia sectorial. Vom negocia totul la pachet de către echipa stabilită de noi. Această uniune este deosebit de importantă și va da greutate negocierilor din partea noastră. Nu suntem dispuși să începem simultan discuțiile pe ieșire și pe relația ulterioară. Nu suntem dispuși la niciun compromis aici. Este clar, noi am decis să negociem așa. Noi vrem să rămânem parteneri buni cu Marea Britanie (…), însă aceată situație de Brexit nu s-a ivit pentru că așa ne-am înțeles, este o decizie unilaterală a Marii Britanii. În decembrie 2016, am luat o decizie de același tip, că negocierile se vor purta doar în format UE-27 și nu pe bucăți. Este foarte important fiindcă la momentul inițial s-a pus problema cum se negociază Brexit-ul, dacă piața internă este negociabilă pe bucăți și s-a ajuns la concluzia că nu se va negocia sectorial pentru că piața unică este indisolubil legată de cele patru libertăți de mișcare și nu poate fi negociată pe bucăți, cum nu poate fi negociată relația bilateral. Nu se poate să avem o relație negociată în parte cu fiecare”, a mai spus președintele.
Liderii celor 27 de țări UE au stabilit ca este prioritară clarificarea drepturilor cetășenilor europeni stabiliți în Regat, precum și ale britanicilor din UE, textul documentului aprobat în unanimitate la Bruxelles precizând că este nevoie de „garanții reciproce pentru a proteja statutul și drepturile” acestora. Garanțiile trebuie să fie „efective și complete și să includă dreptul dobândirii rezidenței permanente după o perioadă de ședere legală de cel puțin cinci ani”.
„Abordarea de la început a rămas: prima dată oamenii, după aceea banii. Sunt foarte bucuros – liniile directoare care au fost azi aprobate în unanimitate. Primul lucru care va fi negociat este soarta oamenilor. În cazul nostru, soarta românilor care muncesc și trăiesc în Marea Britanie. Pentru noi este foarte important ca negocierea să se facă la modul cel mai serios, să se facă repede și să fie o negociere exhaustivă, adică să se discute și să se clarifice toate aspectele. Nu numai reședință, loc de muncă, ci inclusiv lucruri precum este pensia pentru că sunt în Europa milioane de oameni care s-au bazat că-și pot stabili reședința oriunde în Uniune”, a precizat Iohannis.
Înainte de summit,Donald Tusk, președintele Consiliului European, a cerut liderilor UE să rămână uniți pe parcursul negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. „Trebuie să rămânem uniți drept cele 27 de state membre ale UE. Numai atunci vom putea concluziona negocierile, ceea ce înseamnă că unitatea noastră este de asemenea în interesul Marii Britanii”, a afirmat Tusk reporterilor.
„Avem nevoie de asemenea de garanții puternice pentru cetățeni și familiile lor, care vor fi afectați de Brexit de ambele părți. Aceasta trebuie să fie prioritatea numărul unu a UE și a Marii Britanii”, a adăugat acesta.
Acesta se referea la soarta celor trei milioane de cetățeni ai UE ce trăiesc în Marea Britanie și a celor 1 milion de britanici de pe continentul european, oficialii speră să ajungă la o rezoluție în privința statutului acestor cetățeni în urma Brexitului, până la sfârșitul lui 2017.
Guvernul Theresa May vrea un acord cu Uniunea Europeană post-Brexit, dar obținerea acestuia va depinde de respectarea de către Marea Britanie a libertăților fundamentale comunitare – libertatea circulației persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalului. Theresa May a semnalat că ar putea finaliza negocierile cu UE fără ajungerea la un acord.
Angela Merkel a criticat „iluziile” unor lideri britanici care cred că Regatul Unit va avea aceleași drepturi ca o țară membră a Uniunii Europene și după separarea de Blocul comunitar.