Judecătorii Curții Supreme vor să fie EXCEPTAȚI de la evaluarea profesională și de integritate. Proiectul trimis Ministerului Justiției

Judecătorii Curții Supreme vor să fie EXCEPTAȚI de la evaluarea profesională și de integritate. Proiectul trimis Ministerului Justiției
Publicat: 02/05/2017, 16:14
Actualizat: 03/05/2017, 08:29

Magistrații consideră că „prin accederea în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, aceștia oferă cele mai clare garanții privitoare la deținerea unui înalt grad de profesionalism și a unei ținute morale ireproșabile – aspect față de care o astfel de procedură devine lipsită de utilitate”, se precizează în documentul citat.

Magistrații ÎCCJ mai propun ca președinții de secții ai Curții Supreme să fie numiți la propunerea președintelui ÎCCJ de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), „dintre judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție care au funcționat la această instanță cel puțin doi ani, nu au fost sancționați disciplinar și nu au avut abateri de la codul deontologic”. CSM propune ca președinții de secții ai ÎCCJ să fie numiți de către Consiliu, fără a fi menționată implicarea președintelui instanței supreme.

În ceea ce privește pensionarea magistraților, reprezentanții ÎCCJ își exprimă dezacordul „atât cu privire la propunerea CSM de eliminare a magistraților-asistenți și a personalului de specialitate juridică asimilat magistraților de la beneficiul dreptului de a obține pensia de serviciu după îndeplinirea condiției unei vechimi minime de 25 de ani în magistratură, independent de îndeplinirea sau nu a condiției privind vârsta standard de pensionare (stabilită în cazul magistraților la 60 de ani), cât și în ceea ce privește schimbarea algoritmului de calcul al pensiei de serviciu a magistraților”, susținând că altgoritmul propus de CSM poate duce la „diminuarea drepturilor de asigurări sociale cuvenite magistraților”, potrivit documentului citat.

ÎCCJ mai apreciază ca fiind discriminatorie propunerea CSM care prevede că „pot fi reîncadrați în funcție (…) foștii judecători, procurori sau magistrați-asistenți care au fost eliberați din funcție prin pensionare potrivit prezentei legi și cu privire la care nu s-a stabilit sancțiunea disciplinară a excluderii din magistratură (…)” și că, „pe perioada reîncadrării, cuantumul pensiei se reduce cu 85%”. Reprezentanții ÎCCJ arată, astfel, că „pentru toate celelalte categorii profesionale, sistemul public recunoaște posibilitatea neîngrădită a cumulării pensiei cu salariul”, se arată în documentul citat.

De asemenea, ÎCCJ nu susține propunerea CSM care prevede că, în materie penală, „pentru contestațiile împotriva hotărârilor pronunțate de judecătorii de drepturi și libertăți și judecătorii de cameră preliminară de la curțile de apel, completul de judecată este format din doi judecători”, arătând că, astfel, se poate „perturba organizarea în condiții optime a activității jurisdicționale a instanței supreme, în primul rând prin problemele pe care le-ar genera în ceea ce privește respectarea reglementărilor procedurale în materia incompatibilităților”.

În prezent, legea prevede că „pentru contestațiile împotriva hotărârilor pronunțate de judecătorii de drepturi și libertăți și judecătorii de cameră preliminară de la curțile de apel și Curtea Militară de Apel, completul de judecată este format dintr-un judecător”.

Magistrații ÎCCJ propun, de asemenea, ca avizul colegiului de conducere pentru componența secțiilor și completelor specializate să aibă caracter consultativ, se precizează în documentul citat.

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat, marți, că a primit de la Înalta Curte de Casație și Justiție un alt set de propuneri privind modificările aduse legilor justiției, diferite de cele ale Consiliului Superior al Magistraturii.

„Am crezut că propunerile CSM sunt și propunerile magistraților ÎCCJ. Vineri am primit de ÎCCJ un alt set de propuneri”, a declarat ministrul Justiției.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...