„Deocamdată, fiind în comisie, nu o să mă exprim, dar sunt neplăcut surprins, ca să zic totuși ceva despre evoluția din comisie”, a declarat Klaus Iohannis.
Comisia juridică din Senat a votat, miercuri, un amendament la Legea grațierii, potrivit căruia persoanele condamnate pentru luare sau dare de mită și trafic sau cumpărare de influență vor fi grațiate, senatorul PMP Traian Băsescu pledând pentru un vot favorabil.
„Am propus-o (luarea de mită – n.r.) pentru grațiere, având în vedere că se face eventuala grațiere cu plata prejudiciului și având în vedere că nu discutăm de recidiviști. E ușor de înțeles ce mă mobilizează. Până la ultima lege a finanțării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate, așa cum s-a și întâmplat cu foarte mulți oameni și de luare de mită și de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiți cei care au dus banii acasă. Și trebuie pedepsiți. Banii ăștia s-au dus în geci , în umbrele, pentru că așa au funcționat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit Fecioarele Maria, neprihănite și Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice”, a spus Traian Băsescu.
Reprezentantul PNL, senatorul Daniel Fenechiu, a precizat că liberalii nu vor susține un amendament privind grațierea niciunei fapte de corupție. O poziție similară a avut și reprezentantul USR, George Dircă.
Supus la vot, amendamentul a fost aprobat cu cinci voturi „pentru” și trei „împotrivă”, respectiv cei din PNL, USR și UDMR.
Reprezentanții Ministerului Public și ai Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) s-au exprimat împotriva introducerii condamnaților pentru fapte de corupție în prevederile legii grațierii.