Provocarea pentru elevii care vor merge la competiția organizată de Agenția Spațială Europeană a constat în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 de mililitri.
„CanSat”-uln realizat a fost lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unui elicopter, a trebuit să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță. În cădere, acesta a colectat date pe care echipa a trebuit să le proceseze.
„CanSat e un satelit mic, intră într-o doză de suc. Presupune cunoștințe de fizică, de electronică, de matematică, de chimie, de biologie, de geografie, meteorologie. Elevii au câștigat locul întâi la concursul național și este o performanță excepțională deoarece presupune foarte multe cunoștințe de ordin teoretic și, practic, mii de ore de muncă. (…) Uitați-vă la ei, sunt peste nivelul de Facultate de Automatică din București. Adică studenții de acolo nu prea ajung la astfel de performanțe. Fiind la nivel național s-au calificat pentru concursul organizat de Agenția Spațială Europeană – ESA”, a declarat, miercuri, profesorul coordonator al Centrului de Cercetări, din cadrul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, Ion Băraru, în cadrul unei conferințe de presă în care au fost prezentați elevii câștigători.
Câștigătoare a Competiției Naționale de CanSat, organizată de ESERO România – un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA) în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), echipa „TOMIS III” va participa în finala europeană a competiției, organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA) la Bremen, în Germania, în perioada 28 iunie – 2 iulie.
„Sper să se comporte bine și în Germania, la sfârșitul lunii iunie”, a completat profesorul Ion Băraru.