Fostul selecționer al naționalei de fotbal a României, Anghel Iordănescu, s-a prezentat, joi dimineață, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), surse judiciare declarând pentru agenția de presă MEDIAFAX că acesta a fost citat în dosarul alegerilor din 2009.
În același dosar a fost audiat în calitate de martor, tot joi, fostul primar al Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onțanu.
„Ceea ce am avut de declarat am declarat în fața procurorului și am dat toate elementele necesare, iar informații despre audiere, despre situația ca atare poate să vi le dea numai procurorul pentru că este o anchetă în curs, o anchetă în desfășurare și orice declarație pe care un martor ar putea să o dea ar putea să ofere informații altora, care ar putea să profite de ea. Declarațiile pe care le-am făcut sunt confidențiale și le-am făcut în fața procurorului. Alte detalii nu pot să vă spun. Am fost în calitate de martor citat și am venit așa cum trebuie să facă orice cetățean”, a declarat Neculai Onțanu, la ieșirea de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Procurorii de la Parchetul General au solicitat documente de la Autoritatea Electorală Permanentă, Curtea Constituțională a României, Serviciul de Telecomunicații Speciale și de la Parchetul Curții de Apel București în dosarul privind alegerile din 2009, au precizat surse judiciare pentru MEDIAFAX.
De la fiecare instituție au fost cerute date specifice, au precizat sursele citate. De la Parchetul Curții de Apel București datele solicitate au legătură cu existența plângerilor privind fraude electorale.
În această cauză a fost audiat, ca martor, fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a precizat, joi, că infracțiunile de abuz în serviciu și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, pentru care s-a început urmărirea penală in rem în dosarul privind alegerile din decembrie 2009, se prescriu în termen de 10, respectiv 8 ani.
Toodată, liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, joi, că și președintele Klaus Iohannis ar putea fi audiat de către Comisia de anchetă parlamentară a alegerilor din 2009, dacă se va ajunge la concluzia că această audiere este una importantă. În replică, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale a declarat vineri că o comisie parlamentară nu poate să ancheteze o cauză aflată deja „pe masa unei instanțe”, precizând că nu există „niciun fel de invitație adresată domnului președinte de a participa la o astfel de ședință”.
PSD și ALDE au cerut anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009, dar și de rezultatul scrutinului prezidențial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor și persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu. Jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol în evz.ro în care susținea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 a mers la locuința lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alții, George Maior, șef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și Laura Codruța Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi erau preocupați, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.