„Lupta anticorupție nu este pentru a vă bate unii cu alții”. Sfaturile a trei oficiali SUA, printre care fostul șef al CIA, pentru Guvernul României

„Lupta anticorupție nu este pentru a vă bate unii cu alții. Sfaturile a trei oficiali SUA, printre care fostul șef al CIA, pentru Guvernul României
Publicat: 06/05/2017, 10:14

Trei foști înalți oficiali americani – generalul David Petraeus, fostul șef al CIA și comandant al trupelor SUA și NATO în Afganistan și Irak, Kurt Volker, fost ambasador al SUA la NATO și fost adjunct al Secretarului de Stat american în mandatul lui George W. Bush, precum și generalul Philip Breedlove, fostul SACEUR (comandant militar al NATO), au discutat despre câteva recomandări și sfaturi pentru România, la summit-ul Good Governance, organizat de grupul Strategikon la București.
Cei trei au fost întrebați de generalul Nicolae Ciucă, comandantul Statului Major General, „care sunt recomandările voastre pentru Guvernul României, pentru a consolida securitatea în România și în regiune”.

Întăriți-vă instituțiile și societatea. O Românie puternică, sănătoasă, democratică, prosperă este una în care lupta anticorupție nu este un instrument pentru a vă bate unii cu alții, ci este de fapt despre a face societatea să funcționeze mai bine pentru cetățeni. Având acestea, România devine un aliat mai bun și un contributor mai bun. În al doilea rând, cred că trebuie să vă gândiți înainte care este problema pe care trebuie să o rezolvați și cum contribuiți la asta. Deci sunt două lucruri: îndreptați-vă instituțiile și fiți problem-solvers (rezolvatori de probleme)”, i-a răspuns ambasadorul Kurt Volker.

Fostul șef al CIA, generalul David Petraeus, a lăudat evoluția trupelor românești în teatrele de operații din afara țării, pe care le-a avut sub comanda sa în Afganistan și în Irak, arătând că atât România, cât și NATO trebuie să profite de unicitatea geografiei și avantajelor sale de localizare, având totodată grijă să nu devină prea provocatoare față de Rusia.

„Cred că România a lovit cu mult peste clasa ei de bătaie prin implicarea sa (în operațiunile NATO din Afganistan și Irak), numărul trupelor din Afganistan s-a apropiat de 2.000, în zone foarte dure, ca și în alte locații și am fost privilegiat să le fiu comandant în perioada cât am fost la conducerea misiunii ISAF a NATO. România are o locație și o geografie unice, iar ca rezultat are și niște avantaje unice, dar și niște provocări unice. Toate națiunile NATO, precum și țara gazdă vor să profite cât mai mult de atributele puse la dispoziție de locația geografică – spațiul aerian, accesul la Marea Neagră. Trebuie să facem toate acestea într-un mod care este încurajator pentru România, pentru celelalte state NATO, dar totodată într-un mod care nu este prea provocator pentru Rusia. Și cred că este foarte realizabil și Alianța încearcă să facă aceste lucruri”, a declarat generalul David Petraeus.

La rândul său, generalul american Philip Breedlove, fostul comandant militar al NATO, a vorbit despre importanța Mării Negre și continuării de către România a măsurilor militare comune cu NATO, luate în această zonă.

„În primul rând cred că există mai mult de o singură țară în jurul Mării Negre, deci cooperarea cu Turcia și cu ceilalți pentru a ajunge la o înțelegere comună a ceea ce înseamnă Marea Neagră este foarte importantă. Și cred asta pentru toate părțile, prietenii noștri ruși în nord-est sau Ucraina sau țara voastră sau Turcia trebuie să respecte libertatea navigării și libertatea de a folosi această regiune. Sunt provocări, vorbim despre militarizarea din Crimeea și ce înseamnă asta, dar asta nu înseamnă că nu continuăm să cooperăm pentru a asigura libertatea aici. În al doilea rând, cred că faceți ceva foarte important, la baza Mihail Kogălniceanu, la Marea Neagră cu forțele rotaționale, cu antrenamentele militarilor voștri și ai noștri împreună – creșteți capabilitatățile și pregătirea tuturor forțelor de aici„, a spus Breedlove.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Exclusiv. Iubita lui Bromania, iritată în plină stradă. Cum a fost surprinsă Fabiola
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o...