„S-a trimis la Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi pachetul de documente necesare acreditării Autorităților de Management (AM) de către Ministerul Dezvoltării. Acum depinde de cei de la Audit în cât timp vor aviza documentele, când vor stabili misiunea de audit pentru fiecare entitate auditată și să sperăm că vor da, să spunem așa, un răspuns pozitiv pe ceea ce a trimis Ministerul Dezvoltării”, a precizat Teodorovici.
Acesta arată că, una dintre principalele probleme în acreditarea Autorităților de Management pentru acest ciclu financiar o reprezintă sistemul informatic.
„Este o soluție fără de care nu se poate cere Comisiei Europene o decontare a ceea ce noi cheltuim astăzi în România pe proiectele ce ar trebui să fie finanțate cu fonduri europene. Dacă acreditarea nu se va primi până la sfârșitul anului înseamnă că tot ceea ce s-a cheltuit în 2017 va rămâne pe deficit. Este un risc. Comisia Europeană poate să se bazeze sau nu pe verificările pe care le face Autoritatea de Audit, la fel cum a făcut și în anii trecuți. Însă misiuni punctuale pot să aibă loc”, arată președintele Comisiei de buget-finanțe din Senat și fost ministru al Fondurilor Europene.
Teodorovici avertizează că mai este o problemă legată de condiționalitățile ex-ante pe care România le mai are de îndeplinit, ca și condiție premergătoare decontării de către Comisia Europeană a cheltuielilor pentru actualul ciclu financiar.
„În concluzie, este vorba despre îndeplinirea tuturor condiționalităților ex-ante pe care România și le-a asumat, acreditarea Autorităților de Management și după care, îndeplinirea celorlalte condiții pentru a putea solicita Comisiei Europene decontarea cheltuielilor. În cazul în care oricare dintre aceste condiții nu sunt îndeplinite, banii care se cheltuie în 2017 rămân pe deficitul acestui an”, semnalează Eugen Teodorovici.
Reamintim că, la începutul acestui an, Teodorovici a declarant, pentru MEDIAFAX, că „Banii pentru agricultură vor fi absorbiți ușor fiindcă sunt plăți directe. Dacă estimăm că sunt două miliarde de euro pentru fondurile struturale și de coeziune, din cele cinci în total, și acestea nu vor fi decontate de Bruxelles, plățile fiind făcut de la bugetul național, atunci deficitul sare de 4%”.
De asemenea, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, își exprima îngrijorarea în ceea ce privește deblocarea fondurilor europene, într-un interviu acordat pentru MEDIAFAX, în urmă cu o lună. Acesta spunea că se arată optimist în ceea ce privește încasările la buget și menținerea în ținta de deficit. Singurele emoții pe care le are sunt cele ce privesc absorbția fondurilor UE, miza fiind 22 de miliarde de euro.