Orașul în care s-ar muta unul din șapte români

Orașul în care s-ar muta unul din șapte români
Publicat: 12/05/2017, 19:32

Marcel Ionescu-Heroiu, Expert Senior Dezvoltare Urbană la Banca Mondială, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax că studiul realizat de Banca Mondială și prezentat la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) a UBB în cadrul prelegerii „Orașe Magnet: Ce pot face orașele românești pentru a fi mai atractive pentru oameni”, a avut ca scop regândirea politicii de dezvoltare regională pe perioada de programare 2021 – 2027.

„În ceea ce privește preferința oamenilor, s-a răspuns la un chestionar aplicat la nivel național în perioada martie – aprilie 2017 pe un eșantion de 1.250 de respondenți care au fost întrebați în ce oraș din România s-ar muta dacă ar avea posibilitatea să se mute în alt oraș față de cel în care locuiesc. 15,32% din cei chestionați au răspuns că s-ar muta la Cluj-Napoca, orașul fiind primul în top, atrași de calitatea vieții și de serviciile de sănătate din oraș, educație universitară, locuri de muncă, mediul cultural-artistic dinamic, mediul economic activ, mai ales pe servicii cu valoare adăugată mare, cum ar fi IT, industria farmaceutică, consultanță. Cluj-Napoca este urmat de București, cu 14,46% și Timișoara, cu 11,88%. Studiul a fost făcut de Banca Mondială în colaborare cu Comisia Europeană, scopul fiind regândirea politicii de dezvoltare regională pe perioada de programare 2021 – 2027″, a spus Ionescu-Heroiu.

De asemenea, conform studiului, Cluj-Napoca se situează pe primul loc în România fiind cel mai atractiv oraș secundar în funcție de Indicele de Magnetism care ia în considerare venitul firmelor pe cap de locuitor, salariul mediu, numărul de studenți, investițiile pe cap de locuitor.

Potrivit lui Ionescu – Heroiu, având la bază acest studiu, autoritățile publice locale și naționale vor fi convinse de importanța orașelor pentru dezvoltarea țării.

„În istoria României nu am avut o politică de dezvoltare urbană, nimic care să vizeze oarecum dezvoltarea orașelor și nu există, încă, un program de investiții național dedicat orașelor, în timp ce pentru sate există foarte multe. Nu există nimic pentru investiții cheie pentru orașe care nu se descurcă singure – infrastructură metropolitană, sistem de transport metropolitan, infrastructură de business. Sperăm să facem o schimbare de paradigmă, competitivitatea țării ține foarte mult de competitivitatea zonelor urbane funcționale. Dacă aceste zone nu funcționează bine, nici economia țării nu funcționează. În viitor va fi o concurență între orașe pentru investiții”, a mai spus Marcel Ionescu-Heroiu.

Acesta a precizat că datele studiului arată și o inversare a trendului în ceea ce privește mutarea românilor, în condițiile în care 66,5% au spus că s-ar muta în țară față de 31,25% care au spus că s-ar muta în străinătate.

„Este o dinamică îmbucurătoare”, a precizat acesta.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a declarat, la rândul său, corespondentului Mediafax că datele studiului înseamnă o confirmare a faptului că strategia municipalității de a pune accent pe calitatea vieții în oraș își aratăm roadele benefice.

„Cluj-Napoca este pe drumul corect și putem atinge obiectivul de a fi orașul numărul 1 în România în materie de calitate a vieții și de referință în Centrul și Estul Europei”, a spus Boc.

Decanul FSPAC, Călin Hințea, a afirmat și el că rezultatele studiului Băncii Mondiale confirmă informațiile din analiza strategică a municipiului Cluj-Napoca realizată de FSPAC precum și conceptul strategic referitor la calitatea vieții.

„Din punctul de vedere al dezvoltării strategice a Clujului, lupta cea mai mare se va da în atragerea resursei umane educate, care aduce valoare adăugată mare. Noi am mers pe economia bazată pe cunoaștere, servicii, cercetare-dezvoltare, IT”, a subliniat Călin Hințea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Simion explică modul în care va oferi românilor apartamente ieftine
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a...
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cum vede George Simion apărarea României în cazul unui război. Ce părere are despre Putin,...
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat...
Anca Țurcașiu, ipostază senzuală la plajă! Are 53 de ani, dar i-a fascinat pe toți...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Doi copii, spulberați de un adolescent de 16 ani, în Pantelimon! Una dintre victime nu...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Ce categorie de permis îți trebuie pentru a tracta, legal, o remorcă sau o rulotă?
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Structură SUBTERANĂ MAYAȘĂ și PIRAMIDE ASCUNSE, descoperite în pădurile tropicale din Mexic
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident...
Chiftele cu dovlecei și telemea. Rețeta care vă face să uitați de carne
Probleme între Florin Salam și Roxana Dobre?! Bruneta ar fi plecat de acasă, împreună cu...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Minivacanța în august 2024: Românii se vor bucură de 4 zile libere
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Mineralele metalice din adâncul oceanului generează „oxigen întunecat”