Prima pagină » Știri » De ce nu ajung vaccinurile din schema națională de imunizare de la producător până în cabinetul medicului

De ce nu ajung vaccinurile din schema națională de imunizare de la producător până în cabinetul medicului

De ce nu ajung vaccinurile din schema națională de imunizare de la producător până în cabinetul medicului
Situația gravă a lipsei vaccinurilor de pe piață și a neimunizării copiilor la timp - o problemă de securitate națională - arată că un vaccin din sche­ma națională de imunizare trece printr-un circuit de distribuție de care răspund mai mulți jucători și care nu este securizat până când ajunge să fie administrat copiilor în cabinetul medicului de familie, scrie Ziarul Financiar.

De la porțile producătorului din străinăta­te, dozele de vaccin cumpărate de Ministerul Sănătății sunt livrate în țară, în depozitul de 6.000 de metri pătrați din nordul Bucu­reștiului al Unifarm,  distri­buitorul de medicamente al ministerului. De aici, Uni­farm  asigură trans­por­tul do­zelor cu 150 de tiruri cu tem­pera­tură și umiditate con­tro­late (flotă proprie și sub­con­tractată) către direcțiile de sănătate publică (DSP)  județene.

Circuitul vaccinului nu este securi­zat însă până la destinația finală, respectiv cabi­netul medicului de familie. De la DSP-urile jude­țe­ne, medicii de familie trebuie să asigure trans­por­tul dozelor de vaccin până în cabi­netele pro­prii.  Aceștia merg practic cu geanta frigo­ri­fică la direcția de sănătate de care aparțin ca să ridice dozele de vaccin ce le-au fost alocate. 

Pentru ca un vaccin să intre în acest lanț de distribuție și să ajungă în cabinetele medici­lor, Ministe­rul trebuie mai în­tâi să demare­ze la timp pro­ce­dura de achi­ziție  și să asigure prin aceasta sto­cul necesar, ceea ce s-a făcut în mod haotic an de an, dat fiind faptul că dozele ajung în con­ti­nuare cu întârziere în cabinetele me­di­cilor, schema de imunizare fiind dată peste cap.

„Mămici, ce știți despre vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă – n. red.)? Medicul de familie mi-a spus că nu este disponibil de cinci luni și nu știe când îl va primi. Nu l-am făcut nici pe cel de 11 luni din același motiv“, întreabă Cristina din București pe un grup de părinți de pe o rețea de socializare.

Calendarul național de vaccinare, stabilit prin ordin al ministrului sănătății, prevede imunizarea copiilor încă din primele 24 de ore de viață, în maternitate, urmând ca schema de vaccinare să fie completată de medicii de familie de la 2 luni până la 14 ani, în funcție de vârstele recomandate pentru fiecare vaccin în parte. 

În România, rata de vac­cinare pentru princi­palele vaccinuri incluse în pro­gramul de imunizare se si­tuează la 88%, cele mai scă­zute valori fiind pentru vaccinul rujeolă-rubeolă-oreion și vaccinul diftero-tetanic, arată ultimele date publicate pe site-ul Societății Române de Microbiologie. Oficialii Ministerului Sănătății nu au transmis date cu privire la rata de vaccinare în România.

De ce nu este securizat lanțul de distribuție până în cabinetul medicului de familie? „Ridicarea vaccinului de către medicii de familie este o problemă pentru că presupune cheltuieli destul de mari din partea noastră, iar statul român lasă la latitudinea fiecărui medic transportul.“

CITEȘTE CONTINUAREA ÎN ZIARUL FINANCIAR

Citește și