Prima pagină » Magazin » Fenomenul din Alaska îndepărtată care pune în pericol viața pe întreaga planetă

Fenomenul din Alaska îndepărtată care pune în pericol viața pe întreaga planetă

Fenomenul din Alaska îndepărtată care pune în pericol viața pe întreaga planetă
Un nou studiu, publicat în "Proceedings of the National Academy of Sciences", sugerează că permafrostul din Alaska eliberează o cantitate mare de dioxid de carbon în atmosferă pe măsură ce solul se dezgheață vara și nu mai îngheață în sezonul răcoros, ca urmare a încălzirii globale.

Roisin Commane, savant la Harvard și autor al acestui studiu, a precizat că, „peste zone întinse, observăm o creștere substanțială de cantitate de CO2 care se eliberează în timpul toamnei”, scrie Science Alert.

Studiul a fost de amploare, la acesta participând 19 cercetători de la diferite instituții, inclusiv NASA’s Jet Propulsion Laboratory și National Oceanic and Atmospheric Administration.

Măsurătorile au scos la iveală că, din 2012 până în 2014, Alaska a eliberat (exclusiv din surse biologice) 220 milioane de tone de dioxid de carbon.

De asemenea, alte măsurători au arătat că, din 1975, a existat o creștere de 73,4% de carbon pierdut în atmosfera din Alaska din octombrie până în decembrie, odată cu încălzirea treptată a climei.

Commane precizează că „temperatura trebuie să ajungă la zero și să se echilibreze pentru ca solurile să înghețe”. Fără acest îngheț, solul va elibera carbonul prins în permafrost, care se întâmplă să se găsească în cantități imense, proces similar cu evenimentele din Siberia. Proveniența acestui carbon este reprezentată de plantele antice, pe care, odată încălzite, microbii din sol le vor consuma, eliberând carbon odată cu acest proces.

CITESTE CONTINUAREA ÎN DESCOPERĂ

Autor