Prima pagină » Știri externe » Reacție fără precedent a Microsoft după atacul informatic „WannaCry”. „E un semnal de alarmă pentru guvernele din întreaga lume”

Reacție fără precedent a Microsoft după atacul informatic „WannaCry”. „E un semnal de alarmă pentru guvernele din întreaga lume”

Reacție fără precedent a Microsoft după atacul informatic „WannaCry
Valul de atacuri cibernetice care a afectat peste 150 de țări are trebuie să reprezinte un "semnal de alarmă" pentru guvernele din întreaga lume care colectează date privind vulnerabilități ale sistemelor informatice, care apoi pot fi folosite de hackeri, afirmă Microsoft, potrivit BBC News online.

„Am văzut cum vulnerabilități stocate de CIA au fost dezvăluite de WikiLeaks, iar acum o vulnerabilitate furată de la NSA a afectat clienți din întreaga lume”, se afirmă într-un comunicat semnat de Brad Smith, președintele și directorul juridic al companiei Microsoft.

„Un scenariu echivalent cu arme convenționale ar fi dacă câteva rachete Tomahawk ar fi furate de la armata americană”, se mai precizează în comunicatul dat publicității duminică.

„Guvernele din întreaga lume ar trebui să trateze acest atac ca pe un semnal de alarmă”, a adăugat Brad Smith.

Microsoft a criticat și multe companii și instituții care nu și-au actualizat sistemele, în condițiile în care vulnerabilitatea folosită pentru atacurile cibernetice de vineri a fost corectată printr-un patch de securitate încă din luna martie.

Coreea de Sud a anunțat luni că au fost semnalate doar nouă cazuri de sisteme infectate, în timp ce oficialii australieni au indicat că până acum au fost afectate doar trei întreprinderi mici și mijlocii.

În Japonia, Nissan și Hitachi au anunțat că unele unități au fost afectate, iar compania PetroChina a comunicat că s-au înregistrat probleme la plata cu cardul la unele benzinării. 

România se situează pe locul 9 între țările afectate de atacul cibernetic masiv,denumit „WannaCry”, pornit de la virusul EternalBlue folosit de Agenția Națională de Securitate(NSA) americană pentru spionaj și furat de hackeri în luna aprilie. Potrivit unei analize Kaspersky, Rusia a fost cea mai afectată de atacul informatic care a lovit instituții și sisteme din 100 de țări. Un alt furnizor de soluții de securitate cibernetică, Bitdefender, informează că infectarea computerelor se face și fără accesarea e-mailurilor sau a linkurilor atașate. În România, una dintre rețelele afectate este cea a fabricii dacia de la Mioveni, unde sistemul informatic a picat. Decamdată amploarea daunelor la nivel național nu este cunoscută, SRI anunțând că nu are vizibilitate suficientă pentru a putea estima impactul. Ministrul Comunicațiilor a cerut updatarea sistemelor de operare. Magnitudinea valului de atacuri care a afectat aproape o sută de țări este „fără precedent” și o investigație internațională complexă este necesară pentru a soluționa acest caz, a anunțat Europol. 

 

Citește și