„Efectele potențiale de accentuare a excesului de cerere din economie și, astfel, de generare a unor presiuni inflaționiste superioare ca amplitudine celor din scenariul de bază vor depinde în mod esențial de forma finală a legii, de etapizarea în timp a majorărilor salariale și de criteriile de condiționalitate a acestora”, arată Banca Națională.
Eventuale reduceri ale investițiilor publice în vederea încadrării deficitului bugetar în țintele asumate de autorități, coroborate unei majorări a ecartului dintre variația salariilor și cea a productivității muncii, „s-ar răsfrânge, în cele din urmă, asupra potențialului de creștere și competitivității economiei românești”.
În aceste condiții, „deteriorarea echilibrelor macroeconomice ar urma să aibă un impact advers asupra percepției de risc a investitorilor străini, cu consecințe asupra fluxurilor de capital stabile puse la dispoziția economiei românești, a finanțării deficitului de cont curent și, astfel, asupra evoluției viitoare a monedei naționale”, mai arată autorii Raportului BNR.
Luni, Comisia juridică a Senatului a dat aviz favorabil proiectului de Lege privind salarizarea unitară, reprezentanții Opoziției votând împotrivă întrucât nu a fost prezentat un studiu al impactului bugetar. „Din punctul acesta de vedere, ar fi o avizare în orb”, a argumentat senatorul liberal, Daniel Fenechiu, o poziție similară având și senatorul George Dircă, de la USR. „Preconizăm că în curând vom ajunge într-o situație similară anului 2010 în care statul a fost nevoit să aplice tăieri salariale”, a spus Dircă.